Hamnen åtalas för dödsolycka i Oxelösund
Hamn. Oxelösunds Hamn och två chefer på bolaget åtalas för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Åklagaren anser att de bär ansvaret för en ung hamnarbetares död för snart två år sedan.
– Jag bedömer brotten vållande till annans död och vållande till kroppsskada som grova eftersom de ansvariga cheferna tagit en medveten, allvarlig risk, säger åklagare Jan-Olov Andersson till SVT Sörmland.
Enligt åklagaren har det funnits flera påtagliga brister i arbetsmiljön, vilket Arbetsmiljöverket och Statens haverikommission tidigare har konstaterat. Hamnarbetaren som dog av syrebrist saknade rätt utbildning och hade aldrig lossat kol förut. Information från fartyget om riskerna hade inte förts vidare till hamnarbetarna.
Haverikommissionen beskrev i februari vad som hände en fredagskväll i mars 2018:
Ett fartyg lastat med kol hade anlänt och skulle lossas dygnet runt med tre skift. Hamnen behövde ta in bemanningsanställda. Till nattskiftet var en av dem som anlitades en man i 20-årsåldern.
Överlämningen till skiftet var som vanligt och handlade mest om hur mycket som redan hade lossats. Att fartygets befälhavare hade informerat om att det fanns risk för syrebrist i vissa utrymmen fördes inte vidare. Spirallejdare (branta trappor) som ledde ner till denna del av lastrummet var inkapslade, därav risken. Endast den raka lejdaren skulle användas.
Den unga hamnarbetaren saknade utbildning i kol- och kokslossning. Han hade inte full behörighet som maskinförare. Uppdragsledaren på skiftet saknade utbildning för uppdraget och hade heller ingen information om bristerna i hamnarbetarens utbildning och erfarenhet.
Om det var den omkomna hamnarbetaren eller någon annan som öppnade nedgången till spirallejdaren har utredarna inte kunnat klarlägga, troligen var det någon annan.
När den unga hamnarbetaren hade gått ner i lastrummet och inte svarade på radioanrop sökte uppdragsledaren upp honom. Han låg då livlös på en plattform. När uppdragsledaren försökte få liv i mannen kände han själv hur han blev yr – och svimmade på väg upp från plattformen. Ytterligare två hamnarbetare gick ner i utrymmet och drabbades av syrebrist, men lyckades komma upp i luften igen. Först när en hamnarbetare med syrgasmask klättrade ner i utrymmet kunde arbetskamraterna få upp den behovsanställda.
Mannen avled senare av hjärnskador som syrebristen hade orsakat.
Transportarbetaren berättade för snart ett år sedan att säkerhetsnivån i Oxelösunds Hamn hade höjts inom samtliga områden efter dödsolyckan. Hamnen hade, i samarbete med skyddsombuden, åtgärdat de brister som både Statens haverikommission och Arbetsmiljöverket pekade på i sina utredningar.
De åtalade nekar till brott, skriver SVT Sörmland.