Hamnstrejken i gång
Strejken har startat i Göteborgs containerhamn. Förhandlingar mellan Transports konkurrerande fack Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna i Sveriges Hamnar pågick in i det sista. Klockan 14 lades arbetet ner.
Transports medlemmar i hamnen är bundna av kollektivavtalets fredsplikt och kommer att vara i tjänst under strejken.
– Men de går inte ut i produktionen, säger Patrik Östbjerg, som är ordförande i Transports hamnavdelning 2 i Göteborg. De ägnar sig åt utbildning, arbetsplatsträffar och liknande.
Sedan 1970-talet är det två fackförbund som organiserar hamnarbetare i Sverige. Transport har hela tiden tecknat kollektivavtal med arbetsgivarna. Eftersom Hamnarbetarförbundet (HF) inte har avtal råder heller ingen fredsplikt för medlemmarna.
I förra veckan inledde HF en blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning i containerhamnen som drivs av APM Terminals. I dag klockan 14 startade en strejk som punktvis kommer att pågå till och med fredag.
– Vi vill komma tillbaka till det tidigare läget då företaget respekterade vår fackförening och skyddsarbetet i hamnen, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.
Kraven som HF går i strejk för handlar bland annat om att få inflytande över arbetsvillkor och arbetsmiljö.
– Det här är en riktigt olycklig situation, säger en upprörd Henrik Kristensen, vd på APM Terminals. Vi har investerat 800 miljoner kronor för att ge bättre service och skapa tillväxt i Göteborgsregionen.
Han ser HF:s aktion som ett angrepp på den svenska modellen, detta eftersom kollektivavtal är tecknat med Transport.
– Den här striden måste lösas på central nivå, säger han. Sveriges Hamnar tar förhandlingarna och inte vi på den lokala arbetsplatsen.