Bild från Uppdrag gransknings program om Göteborgs hamn
Close
Bild från Uppdrag gransknings program om konflikten i Göteborgs hamn.
Close

Hamnstriden i Göteborg synas i Uppdrag granskning

Hamn. Striden mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals rullar vidare. I kväll behandlas konflikten i tv-programmet Uppdrag granskning. Transportarbetaren kan nu avslöja hur medlarna såg på sitt uppdrag när de kastade in handduken efter sju månaders medlingsförsök.

Tvisten i Göteborgs hamn har skakat om både näringslivet och APM Terminals, som på kort tid tappat bortåt 20 procent av containervolymerna. Nyligen hällde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bensin på brasan genom att deklarera att hon överväger en inskränkning av strejkrätten.

I både LO:s och Transports led pyr en oro. En fråga som många ställer sig är om Hamnarbetarförbundet (HF) verkligen vill ha ett kollektivavtal. Det hör till spelreglerna att förbundet måste säga så, men är det sant? Vill HF verkligen skriva på en uppgörelse som också skulle innebära fredsplikt?

I november 2016 har Hamnarbetarförbundet och APM förhandlat uppåt 30 gånger, utan att hitta en lösning. HF ville ha kvar de fackliga rättigheter förbundet haft i många år. Rättigheter som normalt följer med ett tecknat kollektivavtal. HF har inget avtal, men vill ha rättigheterna ändå.

APM säger envist nej. Parterna tvistar också om frågor som rör bland annat arbetsmiljö, semestrar och inflytande.

Den 24 november är parterna i vart fall överens om en sak: Att begära medling.

Till medlare utses Jan Sjölin, med ett långt förflutet i Kommunal, och Anders Lindström, som arbetat fackligt i Sjöfolksförbundet.

Under drygt sju månader försöker de oberoende medlarna hitta en lösning. I juli 2017 begär de att få lämna uppdraget. Det ingår i medlingsuppdraget att skriva en rapport till Medlingsinstitutet.

Transportarbetaren har läst den. I inledningen slås fast att arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar redan 2005 fattade ett beslut om att ”inga kollektivavtal ska träffas med Hamnarbetarförbundet, eftersom hela området är täckt av avtal med Transportarbetareförbundet”.

Här är några av de slutsatser som medlarna presenterar i den utförliga rapporten:

  • ”HF har traditionellt varit emot den fredsplikt som följer av tecknade avtal. Förbundet tillämpar vad de kallar moralisk fredsplikt i alla frågor de tagit i hand på.”
  • ”Parterna i medlingen (APM Terminals och HF:s göteborgsavdelning, Hamn4an) har inga kollektivavtal sinsemellan och är dessutom osäkra på om de ens vill eller kan träffa avtal.”
  • ”Vårt medlingsarbete inriktar sig initialt på att ringa in tvistefrågorna och att få Hamn4an att konkretisera sina yrkanden. Vi finner många av dem så allmänt hålla att det blir omöjligt att söka lösningar. Kraven i HF:s varsel kan innefatta det mesta och det kommer att ta tid innan bilden klarnar. Helt klar blir den aldrig. I avsaknad av tydligt formulerade krav upplever vi dessa som flytande och i takt med att lösningar möjligen kan skönjas, flyter målen i väg!”
  • HF kräver en egen förhandlingsordning, konstaterar medlarna: Vad beträffar facklig förtroendeman vill de (Hamn4an) att arbetsgivaren respekterar deras rätt att arbeta fackligt och deras sätt att fatta beslut, genom allmän omröstning. Hela förfarandet kräver fler medverkande medlemmar i alla förhandlingar, än vad som är brukligt i Sverige.

Medlarnas rapport andas stora svårigheter redan från start. Arbetet skildras ibland dag för dag:

  • Fredagen den 2 december. ”Vi tvingas, trots intensivt arbete, konstatera att det inte är meningsfullt att fortsätta.”
  • Den 15 december. Hamn4an skriver en avsiktsförklaring med förslag på en tre månader lång ”avkylningsperiod”, utan stridsåtgärder. HF vill utarbeta förslag för den fortsatta driften i företaget. ”Olika incidenter ökar spänningarna mellan parterna, bland annat låter facket trycka upp egna varselvästar med Hamn4ans logga på.”
  • Den 21 december. APM erbjuder återigen hängavtal på Transports centrala avtal. ”Bolaget ställer sig också positivt till att träffa ett avtal där både Transport och HF är parter.”
  • Den 22 december. Hamn4an meddelar att man avser att varsla om förlängning av de pågående stridsåtgärderna.
  • Den 10 januari. Överläggningar har pågått över jul och nyår. Parterna enas om att mötas den 25 januari. Men redan den 13 januari varslar HF om strejk, åtta timmar, den 24 januari – ”trots påpekanden från vår sida att åtgärden knappast gagnar konstruktiva samtal…”
  • Den 16-17 januari. Nya överläggningar. ”Situationen är mer tillspetsad än innan jul. Hamn4an har varslat om strejk och hotar på sin hemsida dessutom med att trappa upp stridsåtgärderna. Efter långa samtal med Hamn4an framstår det allt tydligare att deras krav på kollektivavtal är underordnat och att tvistens egentliga orsaker hänger samman med arbetsledningen i hamnen. Vem ska göra vad, hur och under vilka förutsättningar, arbetstidsförläggning, bemanning…”
  • Den 17 januari. Medlarna summerar läget och konstaterar återigen att frågan om kollektivavtal tycks vara helt underordnad för HF. Medlarna skriver:

”Vi kan inte finna annat än att Hamn4ans särskilda krav på innehåll i kollektivavtal eller hängavtal inte är förenligt med gängse rättsläge och etablerad ordning på svensk arbetsmarknad. Vi menar också att Hamn4an har full insikt i detta.”

APM säger sig inte vara berett att göra några eftergifter, om det inte också leder till en överenskommelse om fredsplikt. Bolagets uppfattning är att ”Hamn4an använder strejker och hot om strejker för att tvinga igenom sin vilja i allahanda frågor, stora som små.”

  • Den 30 januari. Hamn4an skriver till Medlingsinstitutet och begär att medlarna ska bytas ut. Begäran avslås.

Under vintern och våren fortsätter överläggningarna tillsammans med medlarna. Klimatet hårdnar. Arbetet i hamnen går trögt och sjukfrånvaron ligger kring 30 procent. I april lämnar båda de stridande parterna in stämningar till Arbetsdomstolen.

Hamn4an föreslår samtidigt en lösning som döps till ”Vägen framåt”. HF vill backa tillbaka till den gamla ordningen, ”den som fungerade förr”.

I skrivelsen föreslår de också att APM ska teckna kollektivavtal med HF, inte med Transport, när avtalsrörelsen nu rullat igång.

I slutet av april-maj är medlarna uppgivna. De skriver: ”Vår medlarroll utvecklas allt mer till att bli samtalsterapeuter.”

HF får hård kritik, direkt eller indirekt:

”I snart sex månader har vi med olika intensitet försökt identifiera en fast utgångspunkt för medlingsarbetet. Det har inte lyckats. Så som tvisten initialt presenterades av Hamn4an går den i dag knappast, att känna igen!

Från början presenterades sex punkter. Vissa av dem var allmänt hållna och våra försök att få fram begripliga preciseringar har misslyckats. Konflikten har i våra ögon växt till att omfatta allt! Avtalsprinciper, avtalsinnehåll, arbetsorganisation, driftsledningsfrågor, ja, hela hamnens verksamhet.

”Vi anser att vi uttömt alla våra möjligheter att lösa konflikten. Medlingsarbete förutsätter en vilja från båda parter att träffa en överenskommelse. Saknades den viljan från någon sida finns ingen möjlighet att medla.”

Den 4 juli 2017 begär Anders Lindström och Jan Sjölin att få bli entledigade från medlingsuppdraget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Helena Poignant:
    18 januari, 2018

    Det är både arbetsgivares & fackförenings ansvar att nå snar lösning och ska juridiskt ställas till svars för ekonomiska konsekvenser av sitt agerande. En arbetsgivare som ignorerar en majoritet kan ifrågasättas, agerar olämpligt och ska ställas till svars juridiskt för konsekvenserna av det valet. Det är båda parter som bär ansvar för konsekvenserna som drabbar 3- part och ska utkrävas ansvar för agerandet.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.