Tomas Eneroth
Close
Tomas Eneroth, ny infrastrukturminister. Ett av hans första beslut var att anställa Transports utredare Antti Vainio som politiskt sakkunnig.
Close

Nya ministern utlovar snabba åtgärder

Politik. När Anna Johansson fick lämna posten som infrastrukturminister klev Tomas Eneroth (S) fram. Den gamla industriarbetaren från Småland har nu ansvaret för att se till att hela Transportsverige rullar.

1. Är frågorna om transporter och infrastruktur nya för dig?
– Nej, det är de inte. Som riksdagsledamot har jag jobbat en hel del med dem. Jag har följt åkerinäringens utveckling hemma i länet och i södra Sverige. EU-medlemskapet och de nya aktörerna på åkerimarknaden innebar ganska stora förändringar där jag kommer från. Redan innan det var en nationell debatt hörde vi om förändringarna från åkarna i skogsnäringen. Jag har själv också varit engagerad och motionerat med förslag om taxinäringen.

2. Vilka förslag om taxinäringen?
– De handlade om insatser mot svarttaxi och att attrahera schysta åkare. Min svärfar var taxiförare och medlem i Transport hela livet. Jag har själv varit upprörd över hur upphandlingar fungerat och hur arbetsvillkor och löner pressats ner i branschen på ett sätt som inte gynnat en seriös utveckling.

3. Vad vill du göra för att minska fusket i åkeribranschen?
– För det första gäller det att hitta schysta konkurrensvillkor. Polisen fick nyss extra resurser för att kunna kontrollera fordon bättre. Sedan måste vi se till att följa de regler vi har. Det finns uppenbart problem med åkerier som inte följer dagens regelverk. Om det behövs måste vi kanske vässa lagstiftningen. Inte heller åkeribranschen vill se en utveckling där man pressar ner villkoren.

4. Vad kan regeringen göra för dem som trots allt jobbar under svåra förhållanden på svenska vägar?
– Jag blir förbannad när jag ser reportage och får vittnesbörd om hur man utnyttjar människor. Det finns alltid någon som har beställt transporttjänsten, då ska den som köpt transporten ha ansvar. Därför är frågan om beställaransvar otroligt viktig.
– Jag har följt frågan om uppställningsplatser och liknande lokalt, där finns det mycket kvar att göra.

5. Kan du tänka dig att höja sanktionsavgifterna?
– En rapport visade nyligen att klampning av lastbilar och sanktionsavgifter som tas ut direkt på plats har haft effekt. Men jag är inte främmande för att ta till mig ny kunskap och se om det finns behov av förändringar framöver. Det är därför jag vill träffa alla aktörer. Tommy Wreeth (Transports ordförande) var en av de första jag ringde efter att jag blivit vald.

6. Det är bara ett år kvar till valet, mycket av det du ansvarar för tar lång tid. Finns det något du vill få klart fort?
– Ja.

7. Vad?
– Det berättar jag inte, haha. Jo, men det är klart jag tittar på några saker jag hoppas få igenom. Jag vill så klart att vi levererar förslag som inte minst gynnar Transports medlemmar och ger bättre förutsättningar på våra vägar. Så jag har några förslag jag hoppas vi kan få igenom.

8. Hur ser du på EU:s mobilitetspaket, där det bland annat finns förslag om förändrade cabotageregler?
– Ingen i EU ska tveka om den svenska ambitionsnivån. Jag kommer vara tydlig och försöka ta ledningen för vilket ansvar vi ska ta som medlemsstater för att höja de sociala kraven. Jag vet också att det finns motsättningar inom EU. Det är viktiga frågor vi måste komma överens om. Men det är minst lika viktigt att säkerställa efterlevnaden av reglerna i Sverige.

3 röster om …

… Tomas Eneroth (S) som ny infrastrukturminister.

Rickard GegöRickard Gegö,
vd i Sveriges Åkeriföretag:

– Det känns jättebra. Han verkar både duktig och erfaren. Och han har visat ett genuint intresse för att samarbeta med branschens parter när han redan har kontaktat oss.

 

 

Lars MikaelssonLars Mikaelsson,
Transports förbundssekreterare:

– Hans bakgrund från fackföreningsrörelsen är en väldigt bra början. Sedan verkar han var en framåt kille som vill lösa problem. Vad jag förstår lyckas han kompromissa utan att det blir alltför urvattnat resultat.

 

Jessica RosencrantzJessica Rosencrantz (M),
vice ordförande i riksdagens trafikutskott:

– Jag ser fram mot många spännande debatter med honom. Hoppas att han snabbar på arbetet för schysta villkor och ordning och reda i åkeribranschen. Och att han begraver förslaget om kilometerskatt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Johan Danielsson maj 2024

Fusket och utnyttjandet måste få ett slut!

Debatt. Varje år kommer chaufförer från övriga Europa till Sverige för att arbeta. Sex månader i sträck, långt från sina familjer, bor de i sina lastbilar – sover, äter och arbetar till mycket låga löner och ofta orimliga villkor – innan dem åker hem för några dagars vila. Sedan börjar cykeln om igen. Denna verklighet är oacceptabel.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Digitalisering & AI
Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Arbetsplats: Bärgningsbil
Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.