Houshang Rahmati, 71, planerar att jobba ytterligare några år inom bevakning. Han vill se att alla i arbete har rätt till avtalsförsäkringarna, oavsett ålder.
Foto: Lilly Hallberg
Granskning: Pensionsfusket
Han upptäckte att pensionskontot var nollat
Pensionspremier.
Houshang Rahmati trodde på överenskommelsen med sin arbetsgivare. Men bevakningsbolaget tog sedan tillbaka pengar som hade betalats in till Fora.
– För mig är avtalsförsäkringarna väldigt viktiga, säger Houshang Rahmati, som själv tidigare varit försäkringsansvarig och skyddsombud hos Transport.
Han tillhör den växande skara som fortsätter arbeta efter 65-årsdagen. Han tillhör också dem med utländsk bakgrund som inte har rätt till full garantipension, vilket kräver 40 år som bosatt i Sverige. Houshang kom till Sverige från Iran för 33 år sedan och bor i Göteborg.
Från sitt tidigare jobb på ett parkeringsbolag har Houshang diplom, som bästa vakt. Han jobbade då natt för Addici Security, som uppskattade honom och gärna såg att Houshang fortsatte att arbeta efter att han fyllt 65.
– Vi var överens om att de skulle betala in till alla försäkringar som tidigare.
Men när Houshang senare loggade in på sin sida hos Fora upptäckte han att uppgifterna hade förändrats. Eller snarare att pengarna till hans pension försvunnit.
Inrapporterad premie som överförts till pensionsförvaltaren för 2015, redovisad maj följande år: 16 415 kronor. Ett halvår senare: 0 kronor.
– Jag ringde då jag trodde att det blivit något fel, säger Houshang.
Men det visade sig att det var korrekt. Hans arbetsgivare hade, utan att meddela något till sin anställde, begärt en återbetalning av premien. Vilket de har rätt till, och vilket Folksam administrerar på uppdrag av Fora.
– Då kontaktade jag facket. Hur kan man gå in och dra pengar från mitt konto?
Ombudsmannen Peter Åkesson engagerade sig och Transport lyckades förhandla fram ett mindre belopp, som kompensation för de pensionsinbetalningar företaget hade tagit tillbaka. Men Houshangs tidigare arbetsgivare erkände aldrig att de gjort något fel.
I dag arbetar Houshang Rahmati hos Securitas och planerar att fortsätta till han blir 75 år.
Pensionspremier. En arbetsgivare kan ha rätt att ta tillbaka pensionspengar som redan har betalats in. Den anställda får lägre tjänstepension, ibland utan att arbetsgivaren meddelar det. Ren stöld, anser Transports Peter Åkesson.
– Det fuskas fruktansvärt mycket med tjänstepensionerna. Och det finns företag som har betalat in pensionspengar och sedan lyckats få tillbaka dem genom att begära återtag, säger Transports ombudsman Peter Åkesson.
Som Transportarbetaren skrev om i förra numret har Peter Åkesson och de andra ombudsmännen på Transports Göteborgsavdelning under lång tid sett problemen med tjänstepensionsinbetalningar växa.
En sak som särskilt upprört dem är arbetsgivarens rätt att ta tillbaka pengar som har rapporterats in för anställda över 65 år. Pengar som redan funnits inbetalda på det konto som tillhör den försäkrade arbetaren.
– Jag ser det som ren stöld, säger Peter Åkesson. Företaget behöver inte ens meddela den anställda om ändringen, att man gjort ett återtag oavsett vad som tidigare sagts.
LO:s utredare Renée Andersson, specialist på avtalspension, påpekar att en arbetsgivare har rätt att göra rättelser upp till tio år efter en årsrapportering. Om arbetsgivaren exempelvis rapporterat för hög lön på en anställd har Fora rätt att göra ett återtag. Pengarna betalas då tillbaka till företaget. Det är Folksam som administrerar den här typen av utbetalningar till arbetsgivaren, på uppdrag av Fora.
Det finns i dag ingen skyldighet för arbetsgivare att betala in pensionspremier till anställda som fyllt 65 år.
Om det har gjorts en särskild överenskommelse mellan anställd och arbetsgivare om att pensionspremier ändå ska betalas in, då måste den anställda kunna styrka det, slår Renée Andersson fast. Annars har en arbetsgivare som ändrar sig, och tar tillbaka premien, inte gjort något formellt fel.
Men Peter Åkesson anser att det rör sig om egenmäktigt förfarande.
Ordning och reda i avtalsförsäkringarna är en central fråga för LO. I årets avtalsrörelse kräver facket bland annat att arbetsgivarens avsättningar till avtalspensionen ska vara obligatoriska från första till sista intjänad krona, inte som i dag från 25 till 65 år.
LO-samordningen har gått ut med flera krav som arbetarfacken tillsammans driver i avtalsrörelsen. Bland annat att premierna ska betalas in månadsvis och inte, som i dag, årsvis. LO vill också att det ska synas på lönebeskedet hur mycket arbetsgivaren betalar in.
Både Peter Åkesson och hans ombudsmannakollega Tony Blomberg i Göteborg ser inbetalningarna som centrala för en anställds framtid: Avtalspensionen är uppskjuten lön. Den arbetsgivare som inte betalar in 4,5 procent av lönen till Fora bryter mot kollektivavtalet, framhåller de.
Lager & terminal.
Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om:
”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.
God jul!
Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.
Miljön i fokus.
Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…
Allt är inte bra.
Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.
Miljö.
Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.
Fackligt arbete.
År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.
Flygtankare.
En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.
Skräck & spänning.
Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.
Sektion 7 Helsingborg.
Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.
Hälsa.
2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.
Lager & terminal.
Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt.
I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.
Bevakningsavtalet.
I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.
Avtal 2025.
Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transportarbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?
Klimatdebatt.
”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.