Fred Zuckerman, president of the International Brotherhood of Teamsters Union Local 89, in his Louisville, Kentucky office.) Zuckerman narrowly lost his bid to replace the union's national president, James P Hoffa. 18 May 2017
Close
"Hoffa har aldrig tidigare haft något motstånd i styrelsen. Så jag ser inte valet som en förlust, utan en framgång. Även om den inte är lika stor som vi hade hoppats på. Men vi kommer att fortsätta kampen", säger Fred Zuckerman som utmanade James P Hoffa om posten som förbundsordförande i Teamsters.
Close

Han utmanar Hoffa Junior

Maktkamp. Med knapp marginal förlorade Fred Zuckerman medlemsomröstningen om ordförandeposten i Teamsters, Transports syskonförbund i USA. Men kampen om makten inom det nordamerikanska fackförbundet fortsätter.

Mer än ett halvår efter den uppslitande omröstningen står de båda lägren fortfarande lika långt ifrån varandra.

– Medlemmarna är trötta på samma gamla visa. De är trötta på att ledningen står företagsledningarna alldeles för nära. Vårt fackförbund har nått punkten då topparna vill vara affärsmän i stället för fackföreningsledare, säger Fred Zuckerman, ordförande för lokalavdelning 89 i Louisville, förbundets fjärde största avdelning.

Utmanare

Han utmanade förra året den sittande Teamsterbasen, James P Hoffa, om makten i förbundet. När över 200 000 inskickade medlemsröster var räknade hade Zuckerman fått 48,5 procent av rösterna – mot Hoffas 51,5 procent. Men allt gick inte förbundsledningens väg. Oppositionslägret, som samlat sig under namnet Teamsters united, vann sex poster i den högsta förbundsstyrelsen.

– Hoffa har aldrig tidigare haft något motstånd i styrelsen. Så jag ser inte valet som en förlust, utan en framgång. Även om den inte är lika stor som vi hade hoppats på. Men vi ger inte upp. Vi kommer att fortsätta kampen, säger Fred Zuckerman.

Enligt honom kommer faktumet att det nu finns kritiker till Hoffa i styrelsen att leda till ökad insyn i förbundsledningen.

– De kommer att vara våra röster. När vi börjar berätta för medlemmarna om det som förbundsledningen gör eller överväger att göra, så bidrar det till att medlemskåren kan göra informerade val när de får rösta om saker och ting, säger Fred Zuckerman.

Juridisk process

Själva ordförandeomröstningen är inte heller en helt avslutad historia. En juridisk process har satts i gång för att tvinga fram att medlemsomröstningen görs om. Kravet baseras på anklagelser om att James Hoffa, i strid med lagen, använde förbundets pengar till att förhala utlämnande av interna mejl. Därmed skulle utredningar om korruption bland några av Hoffas närmaste medarbetare, inte uppdagas förrän efter omröstningen. När denna rättsprocess kommer att vara avgjord är det ingen som vet i dagsläget.

Men det är inte de enda oegentligheter som oppositionslägret hävdar pågick under kampanjen.

– Vi hade väldigt svårt att få stöd från lokala företrädare, för de är rädda för repressalier. Många är rädda för att förbundskontoret ska gå in och sätta lokalavdelningen under förmyndarskap eller bli arga och börja säga elaka saker om dem. Folk är rädda för att kritisera Hoffa öppet, säger Fred Zuckerman.

James Hoffa har avböjt att medverka i en intervju med Transportarbetaren. Hans pressekretare, Kara Deniz, låter meddela att ordförandevalet hölls för över ett halvår sedan och att förbundet har gått vidare. Men strax efter valet gjorde James P Hoffa följande uttalande om utgången i ett pressmeddelande:

– Det här var en hårdnackad kampanj och en historiskt jämn omröstning. Trots att vi har många utmaningar framför oss, så har tiden nu kommit för att tillsammans samla oss och stå starka mot dem som försöker rasera fackföreningsrörelsen och ta ifrån löntagarna landvinningarna de har kämpat för att nå.

”Rökridåer”

Den högsta ledningens rop på enighet verkar dock inte ha bidragit till att minska motsättningarna inom förbundet.

– Vartenda tal de ger går ut på att nu måste vi enas. ”Valet är över, vi måste enas och attackera arbetsgivarna tillsammans.” Men det gäller inte alla. Ingen i vårt läger har kontaktats. Det är bara rökridåer, säger Fred Zuckerman.

Han tvivlar på motståndarlägrets motiv.

– För att ropen om enighet ska vara trovärdiga måste de själva tro på dem. Men det gör de inte. De tror att de kan göra som de vill eftersom de vann omröstningen, säger Fred Zuckerman.

– För det andra måste de sträcka ut en hand till oss, men de vägrar ringa tillbaka när vi försöker få tag på dem. Vi skickar ansökningar om stöd som aldrig besvaras. Våra gubbar petas från skyddsombuds- och förhandlingskommittéer, fortsätter han.

Stora motsättningar

Fred Zuckerman medger att processen för att ena förbundet inte kommer att bli lätt. Motsättningarna är stora och kretsar kring en rad olika punkter: Fackliga eftergifter. Inriktningen på medlemsvärvningsarbetet. Förhållandet till centralorganisationen AFL-CIO.

– För att enas måste vi mötas i mitten. Vi kommer inte bara gå med på allt som de gör. Vi har tillbringat två år eller mer med att vara osams. Men det är inte oss Hoffalägret är på kant med, det är medlemmarna, säger Fred Zuckerman.

På frågan om hur kontakten mellan honom och James P Hoffa ser ut svarar Fred Zuckerman så här:

– Vi har inga direkta kontakter med varandra. Han vägrar att ta mina telefonsamtal. Den senaste gången vi talade med varandra var för två år sedan vid ett möte i Chicago. Någon i hans stab kom upp och frågade om jag var villig att säga hej och träffa honom. ”Javisst”, sa jag. Så han kom upp och vi skakade hand, sa hej. Det var allt, ingen meningsfull konversation, bara en grej i förbifarten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.