Handels förlorade i AD – ok att korta arbetstiderna
Facket och personalen i en Coop-butik i Örebro förlorade. Arbetsdomstolen slår fast att arbetsgivaren hade rätt att tvinga de anställda att gå ner på deltid. Fenomenet kallas ”hyvling” och har börjat spridas i flera branscher.
– Det känns skit, som om fötterna ryckts undan. Jag fattar det inte. De anställda är i chock. De fattar inte heller. Vi känner oss helt tomma. Vi förlorade på alla punkter, säger Malin Bergvall, ombudsman på Handels i Örebro och den som först drev fallet, till tidningen Handelsnytt.
Rättsfallet om hyvlade arbetstider började i slutet av 2014 när de flesta fast anställda på Coop forum i Örebro tvingades att gå ner i tid. Ett heltidsjobb blev 30 timmar i veckan, många fick 25 timmar.
Det spelade ingen roll hur länge de hade jobbat i butiken. De fick ingen uppsägningstid, utan nerdragningen skedde direkt.
Hyvlingen av arbetstider har – trots fackets protester – sedan skett i Coopbutiker runt om i landet. Bakgrunden är vikande lönsamhet för affärerna.
I dag, onsdag, kom domen från Arbetsdomstolen (AD) som kommer att påverka hur arbetstiderna läggs upp även för anställda i andra butiker. Och i andra branscher där arbetsgivare vill minska arbetstiden för sina anställda.
AD kommer fram till att arbetsgivaren inte har brutit mot lagen om anställningsskydd (las).
Fackförbundet Handels har drivit linjen att de anställda i praktiken sades upp och sedan återanställdes med kortare arbetstid. Enligt facket skulle de anställda ha haft både uppsägningstid och uppsägningslön, och därmed bröt Coop mot las. Facket krävde lön och skadestånd för elva personer som fått sin arbetstid krympt.
Men domstolen gick på Coops linje. Var och en av arbetstagarna har accepterat nya villkor för sin anställning, enligt domen, även om de gjorde det ”under protest”. Omplaceringserbjudandena, som innebar kortare arbetstid, var skäliga och de anställda sades inte upp från sina tjänster.
Arbetsdomstolen slår också fast att Handels ska betala 196 000 kronor till Coop för att ersätta företagets rättegångskostnader.
Enligt Handelsnyttsätter fackförbundet omedelbart i gång kampen för ett starkare skydd för anställda. Kraven kommer att riktas både mot regeringen och arbetsgivarna i handeln.