Här är detaljerna i taxitelefonisternas nya avtal
Taxi. Taxitelefonisterna får en lönehöjning på totalt 1 369 kronor på 29 månader. Det första lönelyftet sker den 1 januari 2021. – Med tanke på pandemins stora inverkan på taxibranschen får vi vara nöjda med avtalet, säger Transports centrala ”taxiombudsman” Mats H Andersson.
Telefonisterna som bemannar taxis beställningscentraler har ett eget kollektivavtal. Uppgörelsen blev klar i går och följer LO:s märke. Det innebär ett löneutrymme på 5,4 procent de kommande 29 månaderna.
Löptiden för avtalet är den 1 januari 2021 till den 31 maj 2023.
Precis som för andra yrkesgrupper är retroaktiv lön, kompensationen för de sju månaderna med frusna löner, inbakad i de 5,4 procenten.
Lönerna höjs nu i två steg:
- den 1 januari 2021 med 778 kronor.
- och ytterligare 591 kronor från den 1 juni 2022.
Löneökningarna motsvarar inte fullt ut 5,4 procent. Orsaken är att LO förhandlat fram en angelägen förbättring av avtalspensionen, som arbetsgivarna betalar in premier till. (Åldern sänks etappvis från 25 till 22 år, då premieinbetalningarna startar.)
LO-arbetarna får dock betala förbättringen genom en viss avräkning på löneutrymmet. Avräkningen blir inte lika för alla, utan beräknas branschvis. Ju fler unga, desto större avräkning.
För taxitelefonisterna blir reduceringen totalt 0,46 procentenheter, av märket.
– Det är lite mer än vad Transports åkerichaufförer och terminalarbetare fick ”betala”. Och lite mindre än kostnaden som väktarna väntas få, säger Mats H Andersson.
Han betonar att pensionsreformen är viktig, särskilt för LO-arbetare som ofta kommer ut i arbetslivet tidigt.
En heltidsarbetande telefonist får omkring 15 000 kronor varje år i premier, till det egna avtalspensionskontot. På tre år blir det 45 000 kronor – pengar som sedan kan växa genom ”ränta-på-ränta” under ett yrkesliv som fortsätter 40–45 år till.
De olika tilläggen i telefonistavtalet höjs med samma procentsatser som lönerna. Parterna enades också om att tillsätta två arbetsgrupper. Den ena ska se över lönetarifferna. Den andra tar sig an arbetsmiljöfrågor, och den automatisering och digitalisering som redan påverkat taxibranschen i stor utsträckning.
LO:s samordning och det så kallade märket på 5,4 procent är lägre än löneutrymmet i den förra avtalsrörelsen. Då fick fackförbunden igenom 6,5 procent på tre år.
Mats H Andersson säger:
– Jag kan förstå om medlemmar velat ha större löneökningar, särskilt om man jobbar i branscher som inte påverkats nämnvärt av pandemin. Men taxi är en näring som drabbats väldigt hårt av corona. Här ger märket och LO-samordningen draghjälp.