Här forskas för friskare arbetsliv
5 frågor. Helena Jahncke är ny chef för forskningsavdelningen på Afa Försäkring, bolaget som finansieras genom dina kollektivavtal.
1. Du är ny på jobbet. Kan du berätta vad du gör?
– Jag är avdelningschef för forsknings- och utvecklingsavdelningen, som inkluderar rehabiliteringsstödet på Afa Försäkring. Där gör jag allt från att koordinera processerna kring forskningsansökningar, till att stötta medarbetarna som är experter på sina områden. Som chef är mitt jobb att underlätta att de ska kunna göra sina jobb så bra som möjligt.
– I det läge vi befinner oss jobbar många hos oss på distans. Därför har mycket handlat om att hantera den fysiska och psykosociala arbetsmiljön, göra riskanalyser och handlingsplaner. Eftersom vi ägs av arbetsmarknadens parter är det viktigt att vi är föregångare i arbetsmiljöarbetet.
2. Men forskning och rehab, hur hänger det ihop?
– Vårt rehabiliteringsstöd är en viktig del för att stötta arbetsgivare när en anställd genomgår arbetslivsinriktad rehabilitering. Vi vill ta hjälp av forskning för att förebygga eller förkorta sjukskrivningar.
3. Vad gjorde du innan du hamnade på Afa?
– Jag har jobbat med forskning kring arbetsmiljöfrågor i över tolv år och har bland annat drivit stora forskningsprojekt om arbetsplatsers utformning och digitalisering. Jag har också drivit projekt om återhämtning. Ett projekt handlade exempelvis om variation i arbetet. Att man blandar fysiska och mentala arbetsuppgifter.
– För att inte utveckla belastningsskador är det viktigt att variera sig. Sitter man stilla mycket är det viktigt att ta pauser eller göra en mera fysisk arbetsuppgift. Har man ett fysiskt arbete kan man om det är möjligt göra tvärt om, och bryta av med en mer mental arbetsuppgift.
4. Varför lägger Afa 150 miljoner på forskning varje år?
– Vi vill främja hälsa och förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro genom att stödja forskning och utveckling. Tanken är att resultaten från forskningen ska omsättas och snabbt komma till praktisk nytta.
– Våra ägare, arbetsmarknadens parter, tar ett stort ansvar och tycker att de här frågorna är mycket viktiga. Då vill vi på Afa Försäkring ta ett ansvar för kunskapsutvecklingen.
– Vi strävar också efter att finansiera forskning som ligger i framkant.
5. Finns det något område som inte är tillräckligt utforskat och som ni gärna skulle ge forskningspengar till?
– I april har vi utlyst forskningsmedel för hur covid-19 påverkar arbetslivet. Vi försöker rikta in oss på det som samhället behöver och i det här fallet kan vi förhoppningsvis dra lärdomar för såväl framtida kriser som i en kommande vardag.