Här har det vänt
Arbetsmiljö. Det nya reservdelslagret i Staffanstorp var en storslagen satsning för BMW. För personalen blev det en smutsig och rörig historia där många tvingades gå. Men tre år senare ser den nya fackklubben ljust på framtiden och har gehör hos ledningen.
– I början var det en massa problem, ibland kändes det rätt hopplöst. Men vi var splittrade, hade inget som samlade oss. Det behövdes en klubb. Jag och en kollega gick runt och frågade andra och fick ihop folk, säger Omar Cheik.
– Sedan tog vi kontakt med Klangen på Transport.
Stöttning
Kontakten med ombudsmannen Lars Klang på Malmöavdelningen ledde till stöttning. Ett skadestånd användes till facklig utbildning under våren och under hösten blir det del två. Omar Cheik är i dag klubbens ordförande vid reservdelslagret.
– Det har hänt mycket bara under några månader. Ett av våra mål nu är att 80 procent ska vara fast anställda av Kuehne-Nagel. I dag är det knappt hälften, säger han.
För snart tre år sedan tog Kuehne-Nagel över driften vid den nybyggda, stora anläggningen i Staffanstorp. Det schweiziska företaget hade vunnit upphandlingen. Vid biltillverkarens gamla anläggning i Arlöv skötte DHL driften. De anställda tvingades söka sina gamla jobb på öppna marknaden.
Kuehne-Nagel såg det inte som ett övertagande och företaget föredrog i många fall att anställa yngre personer utifrån – eller ta in bemanningspersonal. Något intresse för att diskutera med facket fanns varken från BMW:s eller Kuehne-Nagel, enligt Transports avdelning.
Samarbete
– I dag tycker jag att vi fått till ett samarbete som fungerar med ledningen. Vi har kommit i gång med möten med den lokala ledningen och träffat folk från huvudkontoret. Arbetsmiljöverket har också varit här, säger Jonny Kronbäck, vice klubbordförande och skyddsombud.
Klubben listade sådant som medlemmarna såg som problem och saker de önskade. De har fått en dator för facket och en teamledare, som det varit mycket missnöje med, har bytts ut. Facket har också resonerat med ledningen om att återinföra en frukostrast som företaget tidigare bjöd på – men som missköttes – för att slippa arbeta fem timmar i sträck utan rast.
– Det känns som att ledningen faktiskt också uppskattar mötena nu. Dörren är öppen, säger Omar Cheik.