Andreas ”Bamse” Hagström och Per Lindvall bjuder på korv utanför bruket i Skoghall.
Foto: Kamilla Kvarntorp
Yrkesförarens dag 9/9
Här hyllas yrkeschaufförer
Transport.
På åkerier, centraler för tidningsbud och budfirmor runt om i landet uppmärksammas i dag yrkesförare. Transportarbetaren träffade några vid inmätningen utanför bruket i Skoghall, Hammarö.
– Vi började vid femtiden, hos de egna kollegorna i Karlstad, berättar Andreas ”Bamse” Hagström, renhållningsarbetare och skyddsombud.
Fem timmar senare står han tillsammans med två andra transportare och bjuder på korv i ett tält. Flera chaufförer passerar, en hugger en korv, men de flesta har bråttom.
– Med tanke på att man får en hel del skit alla andra dagar är man värd i alla fall en dag, säger en.
”Får landet att rulla”
”Bamse” håller med: Att hylla landets yrkesförare den 9 september känns bra. Inte minst med tanke på hur stressigt jobbet ofta är. Och att andra trafikanter inte alltid är så förstående.
– Om vi är hjältar i vardagen? Nja, men yrkesförare är ju de som får landet att rulla, säger han.
Olika kategorier av yrkesförare uppmärksammas under dagen. För Transports Värmlandsavdelning började ”firandet” av 9/9 redan vid 1-tiden på natten. Då uppmärksammades tidningsbud i Torsby.
När Transportarbetaren hälsar på utanför bruket i Skoghall kommer chaufförer som kör flis. Någon har inte tid för en korv ”de väntar i skogen”, en annan är inne på dagens andra runda och får ytterligare en korv.
Yrkesförarens dag är en så kallad temadag och firas varje år den 9 september.
Soligt i Karlstad
Yrkesförarens dag. Över hundra besökare kom när Transport, Tya och Holfast uppmärksammade 9 september hos åkeriet i Karlstad – yrkesförare, men också familjemedlemmar i alla åldrar.
– Det var riktigt bra! Vi har varit här tidigare, men i år tyckte företaget att de skulle vara med och hylla sina anställda, säger Örjan Jakobsson, ombudsman på Transports Värmlandsavdelning.
På Yrkesförarens dag hade Holfast bjudit in medarbetare med familjer. I strålande sol lockades många för att umgås, tävla och äta under eftermiddagen och kvällen.
Både Transport och företaget bidrog med priser i tävlingarna, bland annat spännbandsrulle och frågetävling med ”gissa bilar i burken” som utslagsfråga. Också Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya) fanns på plats i Karlstad.
Karlstad: Avspänd stämning trots tävling i rullning av spännband. Foto: Ellinor Johansson/HolfastYrkesförarens dag blev en familjedag hos transportkoncernen Holfast. Foto: Ellinor Johansson/HolfastTransport avdelning 6 Värmland på plats i Karlstad, på 9 september. Foto: Ellinor Johansson/HolfastSoligt i Karlstad. Yrkesförarens dag uppmärksammades hos Holfast, en familjeägd koncern som består av fyra transportbolag och ett delägt utbildningsbolag med sammanlagt över 200 anställda. Foto: Ellinor Johansson/Holfast
Transportavtalet.
24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.
Kollektivavtal.
Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.
Kollektivavtal.
6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.
Kollektivavtal.
Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.
Serviceresor.
Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.
Avtal 2025.
Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Gigjobb.
På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.
Arbetsskada.
Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick Alexander rätt.
Arbetsliv.
Hur mycket jobbar svenskarna? En hel del enligt LO:s utredare. Det är ett argument för att vi faktiskt kan korta arbetstiden, anser LO-ledningen.
Avtal 2025.
Arbetsgivarna inom industrin har godkänt ett medlingsbud på en 7,7-procentig löneökning på 36 månader. Facken inom industrin säger nej och kallar budet oacceptabelt.
Åkeri.
Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.
Åkeri.
Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.
Åkeri.
Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.
Prisutdelning.
Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.