Anton Hedin och William Ekblad
Close
Vy över arbetet. Anton Hedin och William Ekblad ser hur mycket som är gjort och vad som väntar.
Close

Här kan du bli en ninja på lagret

Lager. Ett hjärta till den hjälpsamma arbetskamraten, en blixt till den som snabbt plockat en order. Truckförararen får direkt feedback på sin skärm. På Aditros terminal i Jönköping finns chans att snabbt nå högre nivåer och bli ninja.

Aditro logistics
Terminalen i Torsvik är först att ”gamifieras”, arbetsmodellen ska implementeras i övriga landet senare.

Lagerjobbet fungerar som ett datorspel. Det kallas gamification, ”spelifiering”. Terminalen i Jönköping är först ut hos Aditro. Och enligt företaget också de första i Sverige att införa arbetsmodellen.

I den ena, enorma, terminalen i Torsvik söder om Jönköping, kör truckförare med datorskärmar som visar egna, personliga figurer: avatarer. Och talar om hur väl både de själva och laget har presterat, på ett språk som ligger i tiden.

– Det är ett jättebra verktyg – och ett mycket roligare sätt att på dator visa hur vi ligger till, säger gruppchefen Anton Hedin, som från Aditros sida varit med och utvecklat spelprogrammet ”Works” och också varit med i testgruppen.

– Du får direkt ett kvitto på ditt jobb. Och för mig spar det tid, det är mycket smidigare än att som förut ha möte varje morgon här framför whiteboarden för att uppdatera gruppen.

Idén föddes för något år sedan. Tanken var både att göra jobbet mer stimulerande och ge snabb återkoppling på arbetsinsatser. Och också att locka nya medarbetare.

– Datorspel sysselsätter ju fler och fler. Om jag själv spelar på fritiden? Nja, det händer väl, det är en av flera saker som för många andra, säger Anton Hedin.

William Ekblads avatar
William Ekblad har valt en anka som avatar, personlig figur. Han ligger på nivå två av fem i datorprogrammet Works.

Han visar hur det går till i praktiken: Loggar in och tittar på skärmen. Till höger syns gruppens resultat, till vänster ens eget ”score” i form av antal orderrader.

Sedan klickar vi oss vidare till den personliga sidan, med egen avatar. Där går det att se vilken nivå en ligger på, och ”levla upp” till en högre nivå.

– Man kan sätta individuella mål och bygga upp spelet för att passa kunden, säger Anton Hedin.

Plötsligt kan en notis dyka upp och säga ”Bra jobbat! Du har plockat 150 order”.

Det går också att se hur en själv ligger till i förhållande till andra i gruppen.

– Men du kan bara se ditt eget namn. Vi har valt att inte visa vem som gjort vad för att inte skapa onödig hets. Det går att styra hur man ska presentera det. Det finns oändligt många möjligheter, säger Anton Hedin.

Både han och hans chef, Darko Glavas, har fått positiv respons.

”Vi tror på det här. Det är framtiden”, säger Darko Glavas, business manager.

– Vi tror på det här. Det är framtiden. Det är ju samma siffror som tidigare, fast de visas på ett annat vis, säger Darko Glavas.

Mikael Åsberg är ordförande för Transportklubben.

Han tycker att satsningen är bra, men att den ska ses i ett sammanhang. Personligen är han inte så intresserad av att hänga i datorloungen men många, framför allt yngre, är det. Den nya gamingloungen är inrymd i den andra av bolagets Jönköpingsterminaler.

– Och med tanke på att många här är yngre så är det rätt satsning. Man måste ändå se det i en kontext, att helheten är bra. Hade de valt att satsa på gaming i stället för att ersätta ett dåligt golv hade det ju inte varit bra. Men vi har också fått ett gym och har äntligen fått tillbaka friskvårdsbidraget, som klubben tagit upp flera gånger.

Daniel Berglind är bemanningschef på Aditro logistics, som hanterar den snabbt växande e-handeln för många företag. Bolaget har 1 200 anställda i Norden och meningen är att alla ska få tal del av satsningen på gamification som började i Jönköping i våras. Under hösten ska det rullas upp i hela landet, på terminaler – logistikcenter – i Nykvarn och Borås.

– Vi vill skapa en kultur där alla är involverade i bolaget. Mycket terminalarbete är it-baserat så vi vill locka personer med det intresset till företaget, säger Daniel Berglind.

– Ett vanligt problem, på alla arbetsplatser, är bristen på återkoppling. Det här fungerar som ett sätt att ge feedback.

Team Cervera på testterminalen i Jönköping håller på att avsluta ett pass. William Ekblad, som har en anka som avatar, loggar ut ur
Worksprogrammet och talar med gruppledaren Anton Hedin om fördelar:

– Man har allt med sig, spelet ger information. Och gör det roligare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Klubbordförande Stellan Malmroos och Alexander Malmqvist, avdelningsordförande, utanför Frigoscandias terminal i Helsingborg. Foto: Lilly Hallberg

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.