Här ska utländska chaufförer träffa facket

Åkeri. Transport har öppnat ett fackligt kontor på säkerhetsparkeringen i Torsvik, söder om Jönköping. "Det är det första i Europa", säger initiativtagaren Tommy Jonsson, central ombudsman på Transport och engagerad i europeiska förares villkor.

På väggen vid toaletthuset går det att hitta kontakter till fackförbund i flera länder i östra Europeiska Unionen. European Labour Authority (ELA) har bidraget med information om de rättigheter som kom med EU:s mobilitetspaket och Transports systerförbund i Belgien har bidragit med körjournaler på olika språk som informerar om vilka lönerättigheter chaufförerna har.

Tommy Jonsson och lokalombudsmannen Morgan Sparrenholt har slängt upp banderoll och vepa. SVT:s lokalnyheter ska snart dyka upp, men först kommer två politiker: EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S) och Jönköpings kommunalråd, Mona Forsberg (S).

Parkeringen är kommunens och det är kommunen som upplåtit väggen och ett uppvärmt kontor på en släpvagn.

Morgan Sparrenholt, Transports lokalombudsman, Tommy Jonsson, central ombudsman och Mona Forsberg, kommunalråd i Jönköping. Foto: John Antonsson

– Kommunen hjälper redan chaufförerna genom att se till att det finns en säker parkering och nu vill vi hjälpa till genom att upplåta plats för Transport att ge dem information. Jag tror att alla vill att svensk och europeisk lag, rättigheter och skyldigheter gäller för alla som jobbar i Sverige.

Kontoret kommer att bemannas av Tommy Jonsson och funktionärer och förtroendevalda från Transports avdelning 20 i Jönköping.

–Tanken är att vi ska visa de europeiska förarna vad de har rätt till och vilket fackförbund de ska kontakta i sitt hemland, säger Morgan Sparrenholt.

Tommy Jonsson berättar att EU:s nya mobilitetspaket ger förare som kör tillfälligt i Sverige rätt till kollektivavtalsenlig lön när de jobbar här. Men svenska myndigheter kontrollerar inte vilka löner förarna får, och det finns inte heller någon sanktion eller straff för åkerier som betalar sina förare för dåligt.

Svenska fack kommer inte åt information om åkerierna som kör här tillfälligt innan bilarna lämnat Sverige gränser.

– Men alla löner finns på arbetsmiljöverkets hemsida. Så förarna kan kräva rätt lön när de är i sitt hemland. Vi har sett till att det finns kontaktuppgifter till flera fackförbund som är medlemmar i European transport workers federation, säger Tommy Jonsson.

På andra sidan E4:an har Ikea en jätteterminal. På säkerhetspareringen står flera dragbilar parkerade, trots att de inte får stå där utan släp. Tommy Jonsson hämtar upp ett par förare och försöker visa dem informationen.

– Ni har rätt till minst 174 kronor i timmen när ni jobbar i Sverige, säger han på engelska. Men det visar sig att det finns en lucka i informationslådan. Förarna som kör de polskregistrerade dragbilarna talar ryska.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.