Transports förbundsordförande Tommy Wreeth inledde avtalsrådet och talade bland annat om läget på arbetsmarknaden.
Foto: Lilly Hallberg
Här tas sista avtalskraven fram
Avtal 2025.
Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.
Transports sista avtalsråd genomförs den 18 och 19 mars. Det är råden för taxiförare och flygarbetare. Yrkesgruppernas avtal går ut först efter sommaren.
Det är vid avtalsråden representanter för medlemmarna på golvet kan mejsla fram sina avtalskrav.
Innan avtalsrådet delades upp mellan yrkesgrupperna var det Tommy Wreeth, ordförande för Transport, och Annika Nordin, förhandlingschef på Transportföretagen, som var för sig fick berätta om hur de tänker inför avtalsförhandlingarna.
De här avtalsråden äger rum samtidigt som industrins fack och arbetsgivare är i slutfasen med att förhandla om det lönenormerande ”märket”. Parternas mål är att det ska vara beslutat senast den 31 mars.
– Jag tror att det blir ett treårigt avtal som förslag från Facken inom industrin, sa Wreeth till deltagarna.
Tommy Wreeth varnade för att ett långt avtal riskerar att sänka frågan om arbetstidsförkortning. En fråga som enligt beslut i LO styrelsen kommer att utredas fram till den 15 maj.
– Det finns en risk att frågan begravs avtalsvägen, sa Tommy Wreeth.
När Transportföretagens förhandlingschef Annika Nordin fick ordet började hon med att förklara syftet till att industrin sätter lönerna är att värna Sveriges internationella konkurrenskraft och att Transportföretagen kommer att följa märket. Hon pekade på att nytecknade avtal i Tyskland och Danmark har löneökningar på 2,7 respektive 2,6 procent.
– Industriavtalet är inte perfekt, men jag har inte hört någon föreslå ett bättre system, sa Annika Nordin.
Efter att parternas förhandlare sagt sitt delade flygplatspersonalen och taxiförarna upp sig i två rum för att börja diskutera branschspecifika frågor med arbetsgivarnas företrädare. På flygplatserna var arbetarna och arbetsgivarna eniga om att det finns ett problem med kompetensförsörjning.
De fackliga företrädarna pekade på att det är ett problem att en nyanställd ramparbetare i regel får en anställning på 75 procent och måste jaga timmar.
Stora frågor rör taxibranschen
Transportföretagens Rebecka Stendahl och Annika Nordin talar på avtalsrådet för taxi.
Ombuden på rådet för taxiavtalet lyfte en rad frågor till arbetsgivarnas förhandlare, på områden som i flera fall ligger utanför parternas möjlighet att lösa i kommande förhandlingar.
När det gäller exempelvis krav på kollektivavtal vid upphandling av samhällsbetald trafik – som färdtjänst – styrs det ytterst av lagar och regler på EU-nivå.
Men Annika Nordin, Transportföretagens förhandlingschef, och Rebecka Stendahl, som kommer förhandla för nytt taxiavtal, fick också en rad andra frågor.
Vad kräver ni av era medlemsföretag? Hur ska lönedumpning stoppas? Rätt till lunchrast och inte bara måltidsuppehåll, som åkeriet också vill, men stoppas av regionens trafikbolag? Hur förhindra att märkets procentpåslag gör att löneskillnaderna ökar än mer, med tanke på att taxiförare i dag har 80 procent av medianlönen?
Första frågan till arbetsgivaren inför förhandlingarna var dock: Vad vill ni? Och svaret på det är att det heller inte är klart. Transportföretagens delegation ska också se över det, precis som Transport gör vid avtalsrådet 18–19 mars.
Transportföretagens Annika Nordin betonade också hur angelägen organiseringsgraden är, både för fack och för arbetsgivare. Taxiföretagen har i dag den lägsta anslutningsgraden av Transportföretagens olika näringar.
Den kostnad det innebär att vara med i arbetsgivarorganisationen – vilket med automatik innebär kollektivavtal med Transport – är ett problem för taxiåkerier som konkurrerar om att vinna upphandlad, samhällsbetald trafik.
För kollektivavtal betyder till skillnad ”från kollektivavtalsliknande” krav helt andra kostnader, inte minst när det gäller pensionsavsättningar.
Taxiavtalet (förare) löper ut den 31 augusti i år.
Avtal 2025.
Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.
Kabinavtalet.
Tisdagen den 15 april 2025 drog förhandlingarna om ett nytt centralt kabinavtal i gång. Utmaningen: Att jämka viljorna från ett tiotal företagsavtal.
Politik.
Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.
Bensin- och garageavtalet.
På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.
Miljö.
Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.
Miljöarbete.
Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.
Lager & terminal.
En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.
Hamn- och stuveriavtalet.
Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.
Kriminalitet.
En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.
Åkeri.
I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.
Miljö
Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.
Tidningsdistributörsavtalet.
På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.
Miljö
Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal.
– Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.