Här utbildas framtidens flygtekniker

Att få ansvaret för att skruva på en flygmaskin kräver mycket studier och en fallenhet för problemlösning. Transportarbetaren har besökt Hässlögymnasiet för att kolla hur det är att plugga till flygtekniker.

Morgonen håller på att övergå till förmiddag utanför Västerås. Skogsbrynet på andra sidan flygfältet har fått gulbruna varma färger och solen försöker jaga bort det sista diset från landningsbanorna. Inne i en av hangarerna, vid kanten av flygfältet, jobbar sig Hässlögymnasiets flygtekniker från årskurs tre genom veckans sista praktiska pass. Hangaren är välsopad och ljus. Här trängs fem flygplan av olika storlek och typ.

I dag ska eleverna göra en 100-timmarsservice och de blivande teknikerna rynkar sina pannor över manualer, bromshydralik och motorer med dolda oljetråg. Allt måste bli rätt i slutändan, annars kanske de inte klarar sina EASA-prov. EASA är den Europeiska byrån för luftfartssäkerhet som ansvarar för de certifikat man behöver för att arbeta som flygtekniker. I proven tas ingen hänsyn till att ungdomarna fortfarande är gymnasister och kraven för godkänt är höga.

Det knarrar i landningshjulen när några elever knuffar ett plan till sin bestämda plats. Framför en dator som är utrullad på verkstadsgolvet sitter Linnea Andersson Netzel och Hanna Brouillette med några motorskisser. Tjejerna berättar att de nyss avslutade kursen ”Human factors” (mänskliga faktorer) och att det gav dem en ny inblick i flygteknikerns ansvar för flygsäkerheten.

– Det är mycket plugg för att vara en praktisk linje. Sedan blir det bli mycket ansvar när vi börjar jobba. Ibland känns det tungt när jag tänker på det, säger Linnea.

– Jag tycker om ansvaret och varje EASA-prov jag klarar är jag ett steg närmare drömmen, säger Hanna. Hon kommer från en flygarfamilj.

Hanna berättar att pappa hade helikopter när hon var åtta år. Hon har starka minnen från de hissnade turerna i den dörrlösa flygmaskinen. Då bodde familjen i USA och hennes far utbildade sig till stridspilot. När de några år senare flyttade tillbaka till Sverige och det var dags för gymnasiet började hon på musikestetisk linje. Men trots sin kärlek till musik insåg hon efter första året att det var flygplan hon ville jobba med. Då bytte Hanna till Hässlö.

Linneas val att gå på Hässlö kommer ur hennes allmänna fordonsintresse. Hon tycker det finns ett band mellan människa och maskin som är fascinerande. När hon först letade gymnasium hade hon tänkt sig den vanliga fordonslinjen, men när hon fick höra om Hässlö tyckte hon att det verkade mer spännande med flygplan.

En flygmaskin bort från tjejerna och deras motorskisser skramlar det från Rasmus Åhlfeldt Hamberg och Shahboz Nabiev när de plockar i ett verktygsskåp. Dagens arbete går bra, så de har tid att snacka en stund och slår sig ner vid en sliten arbetsbänk.

De trivs i den lilla klassen på femton personer. Man kommer nära varandra och hjälps åt.

Killarna har också en del funderingar kring sitt blivande yrke och arbetssituation. Även om det finns rapporter som spår en ljus framtid för yrket så behöver nya flygplan generellt mindre service
än den flotta som nu håller på att pensioneras.

– Det är ett internationellt yrke, så man kan alltid flytta utomlands om det är svårt att få jobb, säger Rasmus.

Ingen av dem har någon annan förklaring till varför de valt flygteknikerlinjen än att de gillar flygplan, och visst ser de ut att trivas när de påtar med babordsmotorn på sitt studieobjekt. Precis som tjejerna har de reflekterat över ansvaret som kommer när de börjat jobba.

– En läkare som gör fel tar ju oftast bara livet av en person. Det är värre för oss, skämtar Rasmus.

– Men man vet ju vad man går för, annars skulle man inte vara här, fyller Shahboz i.

Utmed en av hangarens sidor finns en liten plottrig kur som tjänar som kontor. Här står Anders Lööf som är ansvarig för flygteknikerlinjen. Han betraktar gillande ungdomarnas arbetsinsatser.

Efter tretton år som flygtekniker ställde han sig för tre och ett halvt år sedan bakom katedern. Han trivs bra, även om han saknar det gamla jobbet ibland.

– Det svåraste är att få eleverna att ifrågasätta olika lösningar och problematisera saker. Det går ju alltid att byta en del för att laga något, bota symtomet av problemet. Men det krävs frågor och eftertanke för att lösa det, att bota sjukdomen så att säga, sammanfattar han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.