Här ”utbildas” gästerna i barbecue på Texasvis
Grillkrogen. En trendig rök- och grillkrog mitt i lastbilskvarteren? Många var skeptiska. Men det visade sig att inte bara hipsters från Södermalm gillar oxbringa som är rökt i 16 timmar.
Det började som en food-truck. Lunchhungriga och trendkänsliga tjänstemän i Stockholms innerstad kunde köpa sig en rökig måltid där vagnen för dagen parkerade. Sedan blev den fasta adressen Dieseldalen mitt i Västberga industriområde, söder om söder i Stockholm.
Matgästerna byttes omedelbart ut till chaufförer och terminalare från åkerier och terminaler i området. Plus hantverkare på uppdrag i trakten.
– Jag hade fördomar om lastbilschaufförernas matvanor innan vi öppnade, medger Ludvig Åström, en av två män som driver Brisket & Friends.
– Men nu vet jag att väldigt många är matintresserade och dessutom svältfödda på bra mat ute på vägarna. I stort sett alla som frågade efter potatisen eller biff med bea när vi startade kommer tillbaka när de har prövat vår mat.
Han kallar det att utbilda gästerna i barbecue på Texasvis. Det vill säga kött som rökts över natten över hickoryved och på låg temperatur.
Efter två år har lunchkrogen fått rykte om sig i ett större område än Dieseldalen. Ludvig Åström beskriver hur gästerna byts ut under de fyra timmarna varje vardag.
– Vid tio kommer chaufförer och hantverkare som har startat tidigt. Vid tolv har tjänstemännen från city letat sig ut, och allra sist är det ett nytt gäng lastbilschaufförer som ska jobba sent på kvällen.