Hård facklig kritik mot Ebrex Ford-terminal

Terminalarbetare. Facket larmar om farlig arbetsmiljö, godtyckliga avskedanden och en fackföreningsfientlig kultur på Ebrex terminal i Örebro.

Nerikes Allehanda var första att berätta om den bristfälliga arbetsmiljön på terminalen som drivs från Ebrex polska kontor. Bilder Transportarbetaren tagit del av visar hur anställda måste klättra på hyllor för att nå reservdelar. Skälet till det ska vara att truckarna inte når hela vägen upp i hyllsystemet. Problemet har varit känt i mer än ett år, utan åtgärd.

– Vårt regionala skyddsombud Mikael Wahlberg var där förra veckan. Han ställer flera krav på åtgärder som måste genomföras snarast, säger Transports ombudsman Clas Hellsing.

Enligt Hellsing har det varit fullständigt kaos på terminalen sedan den svenska platschefen tvingades bort för tre veckor sedan.

– Flera anställda gick samtidigt hem på dagen. Jag misstänker att företaget var berett på att flera skulle sluta. Samma dag som platschefen lämnade kom det en minibuss med polska terminalarbetare som gick in på golvet och började jobba direkt, säger Hellsing.

Den tidigare platschefen har enligt Hellsing en bakgrund som förtroendevald i Unionen och var en god förhandlingspart som alltid hört av sig vid avsked och liknande.

– Jag tror att hon gjorde så gott hon kunde, men till slut gick det nog inte mer. Trycket uppifrån blev för stort. När hon hade gått hem började medlemmarna ringa och mejla. De är rädda för att bli av med jobbet. Företaget gör hela tiden klart att alla är utbytbara, säger Hellsing.

Under de senaste åren har Hellsing och Örebroavdelningen haft flera ärenden kopplade till Ebrex. Vid ett tillfälle visade det sig att en medlem som skadade sig på jobbet saknade försäkringsskydd. En annan gång var det en terminalarbetare som inte fått ut övertid, traktamente eller arbetsgivarintyg.

– Cheferna kan gapa och skrika på personalen helt utan anledning. Som en medlem sa, det är management by fear, säger Hellsing.

Det var 2019 som Transport först försökte teckna kollektivavtal med Ebrex. Bolaget krävde då en avtalstext på engelska och allra helst polska. När Transport kom med en text på engelska backade företaget och sa att de planerade att gå in i Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Det har Ebrex inte gjort än.

Transport har åter kallat företaget till förhandling och de ska mötas i slutet av månaden.

– Det verkar som att det är stor skillnad på svensk och polsk syn på fackförbund. De verkar tro att facket är något farligt man ska hålla sig borta från.

– Tackar de nej igen har vi både en plan A, B och C hur vi ska jobba vidare, säger Hellsing.

Transportarbetaren har varit i kontakt med den nya platschefen. Han vill inte svara på frågor och har skickat vår förfrågan vidare i bolaget. Vi har ännu inte fått någon ny kontakt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Stoltz:
    24 mars, 2021

    Inte förvånad, de har visat från början att detta är ett företag man inte kan lita på

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.