Close
Seriösa taxiföretag har svårt att konkurrera med lågprisaktörer vid regionala upphandlingar av servicetrafik – allt styrs av lägsta pris, enligt kritik från bland annat facket. (ARKIVBILD)
Close

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Rose-Marie Eberhardson, Hans Wahlström, Ola Bodin, Niclas Sandström och Fredrik Ohrling utanför vita villan som rymmer Gävleavdelningens kontor. Foto: Lilly Hallberg
Niclas Sandström, med kamraterna på Gävleavdelningen.

– Jag pratade förra veckan med en förare och han jobbade över 290 timmar bara i november. Och där finns inget kollektivavtal, det finns ingenting – de får inte betalt som de ska. Ingen ska behöva ha det så i sitt arbete, säger Niclas Sandström, ombudsman på Transports Gävleavdelning.

Flera av taxibolagen som vunnit upphandlingar hos X-trafik, Region Gävleborgs trafikbolag, saknar kollektivavtal. Ett grundproblem i sammanhanget, enligt facket.

– Att man gjort en usel upphandling vet redan X-trafik. Men tyvärr är det ju tre år kvar, säger Niclas Sandström.

Och det har varit problem under lång tid, enligt honom: En fråga är uppföljning av lönerna, särskilt i bolag som vunnit avtal genom att lägga orealistiskt låga bud.

– X-trafik har i över ett år lovat kontroller, säger Niclas Sandström.

Enligt ansvariga på X-trafik pågår dock kontrollerna av företag om saknar kollektivavtal för fullt. Nu. Avdelningschefen Andreas Eriksson beklagar att det dragit ut på tiden men säger till SR Gävleborg att kontrollerna av den upphandlade trafiken ”i grunden är tillräckliga”.

I kontrollerna synas bland annat anställningsavtal och lönespecifikationer.

Nytt bokningssystem

I maj i år infördes ett nytt planerings- och bokningssystem för den anropsstyrda trafiken i regionen. Något som drastiskt förändrade arbetsvillkoren för många chaufförer och som ökade stressen ytterligare. Framför allt var det problem med orimliga körtider men också dålig samordning. Flera bilar kunde ibland styras till samma kund.

Branschträff i Bollnäs 29 augusti för åkare och förare i taxibranschen. Foto: Niclas Sandström

I slutet av sommaren bjöd två Transportavdelningar – avdelning 11 Norduppland/Gästrikland och avdelning 18 Hälsingland – gemensamt in till en branschträff i Bollnäs för åkare och förare som utför samhällsbetalda resor i Region Gävleborg. Med var också politiker och tjänstemän från regionen.

En punkt på branschträffen var genomgång av upphandlad trafik och hur den påverkar branschens aktörer.

Under hösten blev förhållandena något bättre, enligt flera chaufförer. Bland annat lades extra tid till för vissa körningar och moment, som exempelvis hjälp med lyft eller vid hämtning av rullstolsburna. Men sedan slopades extratiderna.

Niclas Sandström uttrycker i SR Gävleborgs sändning att det är tur att föräldrar, eller anhöriga till äldre, inte vet hur illa det är.

– Jag vet inte om jag skulle sätta mina barn att åka med någon av lågprisbolagens förare. De är tvungna att jobba, jobba, jobba – mata på med timmar, mer än vad som är tillåtet. Kan ha haft sena körningar till hockey en kväll och sedan tidiga skolskjutsar nästa morgon utan den vilotid som krävs mellan, säger han.

För facket fortsätter arbetet. Bland annat är en ny branschträff planerad till början av nästa år.

Transport genomför också en ny enkätundersökning bland förarna. En tidigare enkät visade att problem med stress är utbredd. Flera av frågorna rör säkerhetsaspekter, både för dem som kör och dem som är beroende av körningar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Catarina Kjellberg Knutsson:
    17 januari, 2025

    Det måste väl ingå någon spec från Regionen vad de kräver av respektive bolag? Dvs tecknade kollektivavtal. Om företagen inte har det, måste det väl gå att säga upp avtalet?
    Sen förstår jag inte varför förarna inte kör som man ska. Hinner man inte med att köra utan att bryta mot trafikregler, så är det faktiskt INTE förarens fel! Hamnar på X-trafiks bord.
    Om inte arbetstidslagen följs hamnar väl det på både bolagen's och X-Trafik's bord?
    Allt bryts det ju mot, så det måste gå att bryta ingångna avtal, endast pga det. Helt sanslöst att X-trafik skyller på att avtalet ska hållas i 3 år till! Rullstolar och omsorgsresor TAR tid att lasta och lasta ur.
    Trafiksituationer TAR tid, speciellt vintertid.
    Klantig upphandlare om inte detta skrivits in i avtalen. Avtalsbrott måste per automatik generera i uppsägning av avtal!
    Gor om och gör RÄTT!

  2. Zoran Visnjic:
    16 januari, 2025

    Det är samma i kronoberg och Kalmars län

Lästips:

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.