Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal
Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.
– Jag pratade förra veckan med en förare och han jobbade över 290 timmar bara i november. Och där finns inget kollektivavtal, det finns ingenting – de får inte betalt som de ska. Ingen ska behöva ha det så i sitt arbete, säger Niclas Sandström, ombudsman på Transports Gävleavdelning.
Flera av taxibolagen som vunnit upphandlingar hos X-trafik, Region Gävleborgs trafikbolag, saknar kollektivavtal. Ett grundproblem i sammanhanget, enligt facket.
– Att man gjort en usel upphandling vet redan X-trafik. Men tyvärr är det ju tre år kvar, säger Niclas Sandström.
Och det har varit problem under lång tid, enligt honom: En fråga är uppföljning av lönerna, särskilt i bolag som vunnit avtal genom att lägga orealistiskt låga bud.
– X-trafik har i över ett år lovat kontroller, säger Niclas Sandström.
Enligt ansvariga på X-trafik pågår dock kontrollerna av företag om saknar kollektivavtal för fullt. Nu. Avdelningschefen Andreas Eriksson beklagar att det dragit ut på tiden men säger till SR Gävleborg att kontrollerna av den upphandlade trafiken ”i grunden är tillräckliga”.
I kontrollerna synas bland annat anställningsavtal och lönespecifikationer.
Nytt bokningssystem
I maj i år infördes ett nytt planerings- och bokningssystem för den anropsstyrda trafiken i regionen. Något som drastiskt förändrade arbetsvillkoren för många chaufförer och som ökade stressen ytterligare. Framför allt var det problem med orimliga körtider men också dålig samordning. Flera bilar kunde ibland styras till samma kund.
I slutet av sommaren bjöd två Transportavdelningar – avdelning 11 Norduppland/Gästrikland och avdelning 18 Hälsingland – gemensamt in till en branschträff i Bollnäs för åkare och förare som utför samhällsbetalda resor i Region Gävleborg. Med var också politiker och tjänstemän från regionen.
En punkt på branschträffen var genomgång av upphandlad trafik och hur den påverkar branschens aktörer.
Under hösten blev förhållandena något bättre, enligt flera chaufförer. Bland annat lades extra tid till för vissa körningar och moment, som exempelvis hjälp med lyft eller vid hämtning av rullstolsburna. Men sedan slopades extratiderna.
Niclas Sandström uttrycker i SR Gävleborgs sändning att det är tur att föräldrar, eller anhöriga till äldre, inte vet hur illa det är.
– Jag vet inte om jag skulle sätta mina barn att åka med någon av lågprisbolagens förare. De är tvungna att jobba, jobba, jobba – mata på med timmar, mer än vad som är tillåtet. Kan ha haft sena körningar till hockey en kväll och sedan tidiga skolskjutsar nästa morgon utan den vilotid som krävs mellan, säger han.
För facket fortsätter arbetet. Bland annat är en ny branschträff planerad till början av nästa år.
Transport genomför också en ny enkätundersökning bland förarna. En tidigare enkät visade att problem med stress är utbredd. Flera av frågorna rör säkerhetsaspekter, både för dem som kör och dem som är beroende av körningar.