Close
Skyddsombuden Jimmy Nilsson (t.v) och Kenneth Fransson tog strid för bättre arbetsmiljö på Tommy Nordberghs åkeri. Det straffade sig.
Close

Hård motvind för skyddsombuden på Tommy Nordberghs åkeri

Åkeri. Två skyddsombud på Tommy Nordberghs åkeri tog strid för säkerhet och bättre arbetsmiljö på bilar med dubbla lastplan. Företaget kontrade med omplacering, påtvingade hälsokontroller, hot och skriftliga varningar. Nu väntar centrala förhandlingar i en tvist som blivit allt mer inflammerad.

– Vi straffas för vårt fackliga arbete. Det känns tungt att så många av våra kollegor slår ner blicken när vi möter dem. Men de är skrämda till tystnad, säger Jimmy Nilsson.

– Det är sinnessjukt. Vi trodde att vi jobbade för våra arbetskamrater. Åkeriet har tagit fram en handlingsplan som inte går att genomföra, säger kollegan Kenneth Fransson.

En stor del av Icas mattransporter går på lastbilar med dubbla våningsplan. Det övre planet lastas först och hissas sedan upp i vajrar. När golvet är upphissat ska det låsas av klackar i härdat stål.

Under hösten har Transportarbetaren rapporterat om brister och allvarliga incidenter med dubbeldäckarna. Det har lett till mängder av kommentarer och samtal från förare som har liknande erfarenheter av vajrar som gått av och lastplan som fallit ner när låssystemet havererat.

– Vi hade ingen aning om att problemet var så stort. I början var det främst den låga takhöjden vi reagerade mot, säger Jimmy Nilsson, chaufför och skyddsombud på åkerijätten Tommy Nordberghs.

Kenneth Fransson instämmer. Även han är chaufför och skyddsombud på åkeriet.

Jimmy och Kenneth är stationerade på filialen i Mariestad. Båda har varit med om att vajrar gått av. Men ursprungligen var det alltså arbetshöjden som fanns i fokus.

När Tommy Nordberghs tog över Ica-körningen för några år sedan köpte man in nya lastbilar med dubbelplan. Men till skillnad från andra åkerier valde man fordon med fast yttertak. Det vill säga utan en teknik som gör att taket kan hissas upp omkring tre decimeter vid lastning och lossning.

Det gör att arbetshöjden på ”nedervåningen” bara blir 160 centimeter på Tommy Nordberghs bilar. Här ska chaufförerna in med ståtruckar och lasta eller lossa varuburar som väger uppåt 500 kilo.

Jimmy Nilsson är nästan 190 centimeter lång och fick snabbt problem med rygg och nacke. Även Kenneth Fransson drabbades. I samtal med andra förare stod det klart att många andra hade samma besvär.

När chaufförerna tog upp frågan med platschefen blev svaret att extra höjd skulle vinnas genom att pressa upp mellanplanet så högt det går. ”Tills det knakar.”

– Kruxet, säger Jimmy Nilsson, är att det förutsätter att du frigör låsklackarna. Du kommer alltså att arbeta under en platta med 5,5 ton gods som bara hänger i vajrarna.

Trots riskerna var det många chaufförer som gjorde precis så. I praktiken var det också nödvändigt, för att burarna inte skulle fasta i taket när de rullades av bilen.

Jimmy Nilsson och Kenneth Fransson tog upp frågan med företaget och med facket, Transport.

– På facket trodde de inte sina öron när vi berättade. Åkeriet sa först att det såg allvarligt på kritiken, men inget hände, säger Kenneth Fransson.

I februari 2019 la Transport ett skyddsstopp. Förarna fick inte längre pressa upp mellanplanet. Och inte heller arbeta eller vistas under ett lastplan som inte säkrats på rätt sätt.

Stoppet låg kvar och Tommy Nordberghs tvingades agera. Att byta ut bilarna eller bygga om dem till hissbart tak, ansågs för dyrt. Men skåpen modifierades

så att takhöjden blev ett par centimeter större på ”undervåningen”. Skåpen fick dessutom en uppfällbar läpp i bakkant – så att det gick att baxa ut burarna.

En ergonom kopplades in. I utredningen står bland annat att det är akut risk för att chaufförerna ska slå huvudet i järnbalken på 160 centimeters höjd. Belastningen bedöms bli mycket stor när rygg och nacke böjs och vrids vid arbetet på det nedre planet. Ergonomens tips var att burarna skulle lastas och lossas med ”rep och krok”.

I början av sommaren gick Tommy Nordberghs ut med nya instruktioner till förarna. Ingen får längre pressa upp mellanplanet. Lossning på undervåningen ska ske med truckar där ståplattan kan fällas upp. Chauffören ska fälla upp den och gå bakom trucken. Med böjda ben.

Den 30 augusti gör skyddsombuden en så kallad 6:6a-anmälan.

– Vi hade hamnat vid vägs ände, säger Kenneth Fransson. Det spelade ingen roll vad vi sa, företaget tänkte inte byta ut eller åtgärda bilarna.

– Vi noterade att en del förare fortsatte att riskera sina liv genom att pressa upp mellanplanet ovanför låsklackarna. Truckarna med uppfällbara ståplattor finns dessutom bara på ett av Icas lager.

I anmälan begär Jimmy Nilsson och Kenneth Fransson att företaget ska se till att instruktionerna följs och att den manuella godshanteringen inte innebär en skadlig belastning för de anställda.

Det blir startskottet för en rad åtgärder. Fast inte de som skyddsombuden hoppats på.

Bara några dagar efter anmälan omplaceras skyddsombuden. Till andra körningar, utan dubbeldäckare. Motiveringen som ges är att Jimmy och Kenneth har uppgivit att de har känningar i rygg och nacke. Alltså tar företaget sitt arbetsgivaransvar.

En handlingsplan delges alla förare. Den innehåller flera anmärkningsvärda punkter. Bland annat sägs att det är skyddsombudens skyldighet att arbeta för en trygg arbetsmiljö. Det innebär att de kan få skriftlig varning om de inte rapporterar in ”sina iakttagna avvikelser” mot åkeriets säkerhetsrutiner.

Åkeriet startar också en utredning av alla chaufförer. De som uppger att de har problem med takhöjden i dubbeldäckarna ska omplaceras, enligt handlingsplanen.

Skyddsombuden beordras att göra en omfattande hälsoundersökning. Den sker i Hjärnarp där åkeriet ligger, fyra timmars bilresa bort.

Efter protester från facket döps hälsoundersökningen om till hälsosamtal och till sist ett ”avstämningsmöte”.

I diskussionerna har Kenneth Fransson i förbigående sagt att han haft hjärtklappning vid ett tillfälle, i samband med en motorcykelresa. Tommy Nordberghs skriver att man känner stor oro för allvarliga olyckor och beordrar även här en medicinsk utredning av hjärtfunktionen.

Under hösten får Jimmy Nilsson och Kenneth Fransson nya kallduschar. Kenneth anklagas, genom en anonym person, för att ha missbruksproblem och åkeriet försöker tvinga igenom drog- och alkotester.

– Facket sätter ned foten och företaget backade, Men visst känns det förnedrande, säger Kenneth.

Jimmy Nilsson har små barn. Vid ett tillfälle är hustrun sjuk och Jimmy tar ut vab. Åkeriet svarar med att begära första-dags-intyg. Från hustrun.

Vid en förhandling den 9 oktober får Jimmy Nilsson två skriftliga varningar. Erinran, som åkeriet kallar dem.

I den ena påpekas att Jimmy Nilsson några dagar tidigare ringt platschefen och påtalat att däcken på lastbilen var slitna. Han ringde en eftermiddag klockan 16:15.

Åkeriet skriver i varningen att samtalet kom först i slutet av arbetspasset och att det ger en indikation på att Jimmy inte gjort daglig kontroll före körning.

I den andra varningen anklagas Jimmy Nilsson för att sagt håll käften till en arbetskamrat. Som hälsningsfras.

Båda varningarna avlutas med att om han inte ändrar sitt beteende, eller upprepar misskötsamheten, kan det leda till uppsägning eller avskedande.

Jimmy Nilsson suckar:

– Ja, vad säger man. Mitt arbetspass började klockan fem på morgonen och det var inte lätt att kolla däcken ingående då. Dessutom lät åkeriet bilen rulla i två dagar till, efter att jag påpekat bristerna. Först efter det byttes däcken.

– När det gäller arbetskamraten kan jag inte ens påminna mig att jag träffade honom. Än mindre sa håll käften. Det känns som att företaget fabricerar anklagelser för att kunna sparka oss.

Hur konflikten påverkat skyddsombuden psykiskt är en uppgift som de än så länge behåller för sig själva. Både Jimmy Nilsson och Kenneth Fransson är förvånade över att Ica tar så lätt på säkerheten.

– En dödsolycka vid varuintaget är det sista jag skulle vilja ha, om jag var logistikansvarig.

Vad skulle behövas för att dubbeldäckarna ska vara en acceptabel transportlösning?

Jimmy säger:

– Vi tycker att det kan vara okej att jobba under ett upphissat lastplan. Men bara om höjden är 190 centimeter och låsklackarna har säkrat det. Och det måste till bättre rutiner för service och återkommande besiktningar av vajer- och låssystemet.

Transport har kallat Tommy Nordberghs åkeri till central förhandling. I väntan på den vill de fackliga företrädarna inte kommentera ärendet.

Detsamma gäller på åkeriet. Personalchef Anna Olsson väljer att inte ge några kommentarer i nuläget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Thomas Laursen:
    7 november, 2019

    Jag hade en skåpsläp med dubbla lastplan. Stålbalkar som fördes upp i taket när de inte användes. En sån balk lossnade och föll ner på huvudet när jag lastade Cocacola pallar. Blev rent blodig gjorde ont som fan. Skåpväggar är flexibla inte säkra.

  2. R:
    24 oktober, 2019

    Kan ju säga det att jag har jobbat där med, då när dom hade Arla's körningar. Vi hade inte dubbel plan utan skulle ställa vårat gods på balkar, Balkar som rätt ofta gick sönder då de inte klarade av de vikterna de sa skulle funka, o sen rull burar under det som vi skulle krypa under för att få tag i.

    Fast det är klart efter ett på hopp av fack o Arbetsmiljöverket så kom dom tydligen upp med en plan om hur man lossar det säkert, däremot så fick ju inte vi chaufförer veta det, iallafall inte tills det att jag sluta.

    Det var även där mycket intresanta saker, hade ett stolpskott som vek min dragstång, men det fortsate att köras med i 1-2 veckor innan det lagades, 10-12ton rullburar mjölk skulle spännas fast med 3st 2 tons spännband, det dög tydligen...

    Och sen lagom i slutet där när folk är så där lagom förbanade fack och arbetsmiljöverket är inne och rotar i allt, då byter dom utt jul bonusen och ger alla en bok i stället, en bok som handlade om en Lastbils chaufför som blev mördad... fick en att börja undra.

    Ångrar inte att jag sa upp mig kan jag ju säga.

  3. Jonas:
    23 oktober, 2019

    Jag trodde Nordberghs va ett serriöst företag som tig hand om både anställda och kunder men om man utgår från att detta är sant så blir man ju mörkrädd.

  4. LP:
    23 oktober, 2019

    Det är fruktansvärt hur det går till! Hur fan kan man bete sig så som arbetsgivare?!

  5. Fjärrfia:
    23 oktober, 2019

    Nordbergs har ännu en gång visat hur dom behandlar sina chaufförer! Pinsamt hur dom beter sig. Men sen ser man ju vad det är för folk som jobbar där numera...

  6. Dick Elofsson:
    23 oktober, 2019

    Än en gång är det David mot Goliat och pengarna styr som vanligt. Det är ju katastrofalt att detta får ske. Visst kan man hoppas på mer action från facket centralt men alla ni som är drabbade stötta era kollegor skyddsombuden som finns där för er alla. Det är så dags när olyckan har skett. Samtidigt visar detta på vad alla olika certifieringar om schysta villkor och fair trade egentligen betyder, inte ett jäkla dugg i verkligheten.

  7. Susanne Sundberg:
    23 oktober, 2019

    Arbetaren ses som en förbrukningsvara, rehabilitering kostar säkert mycket mer än att åtgärda problemen. Fackföreningarna borde göra mer och stötta skyddsombuden som i regel arbetar i motvind trots arbetsmiljölagar. Vad betalar vi annars fackavgiften till????

  8. Senudin:
    22 oktober, 2019

    Åt helvete med facket och dubbla last plan allt e skit med de 2

  9. Stefan Palm:
    22 oktober, 2019

    Säkerhet och trygghet kommer alltid i första rummet.

  10. Michael:
    22 oktober, 2019

    Inte förvånad med tanke på vad det är för förare de har i några av deras bilar. Några kan knappt engelska.

  11. Lars Persson:
    22 oktober, 2019

    Jag anser att åkeriet tillsammans med Ica borde ta sitt ansvar. Det är klart att de är ett Miljö brott som heter duga

  12. Lars-Eric Ling:
    22 oktober, 2019

    De är sämre ordning i dag än när jag började som chaufför 1970.
    Finns de ingen sammanhållning längre?
    Låt åkaren köra sina bilar själv.

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.