Close
"Just nu har vi en enorm möjlighet att sprida andra verklighetsbilder. Det är en politisk handling att publicera scener ur sitt liv för att skapa debatt", anser serietecknaren Lotta Sjöberg.
Close

”Hemma hos” – den ocensurerade sanningen…

Social succé. Serietecknaren Lotta Sjöberg fick nog av blänkande ytor i öde bostäder. Som motbild la hon upp bilder från trebarnsfamiljens kaos, och gensvaret blev enormt. Facebookgruppen Family living – the true story var född.

Gruppen har nu närmare 50 000 medlemmar.

– Röriga och stökiga hem är så skambelagt! Genom att dela verkliga bilder med varandra bidrar vi till att normalisera vardagen, säger Lotta Sjöberg.

Upprinnelsen var att hon började prenumerera på en inredningstidning.

– Jag ville hämta inspiration, men i stället blev jag så otroligt provocerad! Det gick inte att skilja på vad som var reportage och annonser.

Familjen hade nyligen flyttat till hus. Det var översvämning i källaren, luckor saknades i köket och plastpåsar rasade ut över golvet där de tre barnen sprang runt. Lotta Sjöberg hämtade sin kamera.

– Öppen planlösning, tyckte jag och plåtade på. Så la jag upp reportaget på Facebook, där människor jag inte kände började kommentera och ladda upp egna bilder. Vi skrattade så vi grät!

– Det finns så mycket humor i det osäljbara. För mig är min facebooksida den ultimata protesten mot dagens konsumtionssamhälle.

Våra hem har blivit en del av vår identitet, beskriver Lotta Sjöberg. Vi vill visa att vi är ordentliga och har kontroll. Ett smutsigt hem är ett tecken på dålig karaktär, att vi är lata. Ansvaret och domen för röran faller fortfarande, generellt, tyngst på kvinnan.

– Vi konkurrerar och dömer oss själva och varandra. Vad vi behöver är hjälp att acceptera läget och våga visa vår ofullkomlighet.

Vi träffas på Konstfack, där Lotta Sjöberg utbildade sig. Hennes glasögon svävar som vita fågelvingar över näsan och orden rinner snabbt. Maken är konstnär och hemma med hundvalpen, som annars tuggar i sig det mesta.

Lotta Sjöberg vill inte döma ut allt snickrande, pysslande och lust att göra det hemtrevligt. Men hon tycker att de kommersiella intressena tagit över. Alla tv-program vi matas med, om människor som får hjälp att pynta och fixa, styr vårt sätt att tänka och handla. Vi har blivit lydiga konsumenter, utan att vi ens är medvetna om det.

Som trebarnsmor känner jag att jag för en ständig kamp mot kaos, som hotar att ta över mitt hem. Och jag är alltid arg när jag städar. Lotta Sjöberg nickar instämmande:

– Jag har själv varit väldigt mycket argare, när barnen var mindre. Det fick inte ligga smutsiga tallrikar kvar på diskbänken på kvällen. Jag dammsög varje dag och tyckte det var jobbigt att bjuda hem folk.

– Facebookgruppen har hjälpt mig. Den är en oas av värme och kärlek. Jag har ökat min acceptansnivå, är inte lika noga och inte lika arg längre. En gång i veckan hjälps hela familjen åt att plocka upp alla sina grejer. Det funkar, även om barnen knorrar lite.

En del, framför allt kvinnor, reagerar mot din Facebook-sida med tillmälen som ”Fan, vad ni är äckliga!”. Varför blir de så arga?

– Det undrar jag också eftersom vi lever i en modern tid, men jag tror det är den moraliska aspekten. Det finns inga ursäkter för att inte hålla rent. Men om vi inte ägnar två timmar åt städning varje dag så kanske vi hinner umgås med våra barn i stället. Fast säger man så känner de som städar sig trampade på tårna.

I boken Orka torka: motståndsinspiration från facebookgruppen Family living – the true story samlade Lotta Sjöberg ihop 500 bilder från facebookgruppen, med allas godkännande. Den senaste, Det kan alltid bli värre, dryper av svart humor.

– Ja, den är jättemörk, om depression som jag själv brottas med. Boken var jätteläskig att skriva men jag är glad att jag gjorde det. Mörkret är mitt tema, det är väldigt roligt att utforska det väldigt svarta. Där finns så mycket humor.

– Allt det ljusa glada behöver man inte bearbeta, det är sig självt nog.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.