Hemvärnet för dig som är anställd
Försvar. Rekordmånga söker till hemvärnet och frivilligkårerna just nu. Men vad är det egentligen som gäller för dig som har ett jobb? Hemvärnet är halva försvaret. Den som är med kan när som helst kallas in för att hjälpa till vid kris eller för att skydda Sverige vid angrepp.
1. Vem kan söka?
För det första krävs att du fyllt 18 år och är svensk medborgare samt boende i Sverige. En vanlig missuppfattning är att hemvärnet kräver militär utbildning. Det behövs inte. Däremot är det en faktor som avgör vilken placering det blir. Den som har gjort värnplikten eller gått grundläggande militärutbildning blir förmodligen skyttesoldat.
Den som inte har militär bakgrund hamnar inte i en stridande befattning utan blir i stället specialist.
2. Specialist vadå?
Den som inte blir soldat i hemvärnet är specialist. Det kan exempelvis vara att köra lastbil, vara hundförare eller signalist. För att gå en sådan utbildning behövs en grundläggande soldatutbildning som är två veckor lång.
3. Får jag ledigt från jobbet då?
Du måste söka tjänstledigt för utbildningarna. Utbildningen är ofta på sommaren, så att den inte ska krocka lika mycket med arbetet.
Hemvärnet rekommenderar en dialog med arbetsgivaren när du söker till hemvärnet och redan innan du söker till en särskild utbildning. Inte minst eftersom du efter den kommer bli inkallad på övning.
I genomsnitt är det två stora övningar per år. För dessa har man däremot alltid rätt till ledigt enligt totalförsvarsplikten.
Försvarsmakten rekommenderar öppna kort gentemot arbetsgivaren. En som är med i hemvärnet kan försvinna från jobbet med kort varsel. Du förväntas kunna inställa dig inom sex timmar.
4. Pengar då?
Att engagera sig i hemvärnet leder i regel till en viss förlust av inkomst.
Du som deltar i grundläggande soldatutbildning får en dagpenning för förlorad arbetsinkomst, uträknad av Försäkringskassan.
Det är 90 procent av din lön, men som mest får du 1 191 kronor per dag.
För kortare kurser utbetalas en fast lägre dagersättning på någon hundralapp. Till det kommer ersättning för resekostnader.
5. Två vägar
Vanligaste sättet att engagera sig i totalförsvaret är att söka till hemvärnet, som sedan lottar ut dig till en placering.
Men du kan också söka till en av försvarets frivilligorganisationer direkt, exempelvis Bilkåren.