Het debatt när unga politiker möttes i Almedalen
Almedalen 2018. Dagens unga vill helst jobba i stora företag eller inom den offentliga sektorn. Intresset för att starta eget och arbete i små privata bolag har sjunkit. Undersökningen presenterades strax innan de politiska ungdomsförbunden drabbade samman i en het debatt om ungas ställning på arbetsmarknaden.
I mer än 15 års tid har LO gjort en återkommande undersökning om unga människors syn på jobb, facket och skolan.
Rapporten Ungdomsbarometern visar inte överraskande att ungdomarna – som är i åldern 15–24 år – blivit mer individualistiska. När de själva får ranka sina identiteter hamnar ”feminist” och ”livsnjutare” överst för tjejerna. Vanligast bland killarna är ”gamer” och ”livsnjutare”.
– Man ser sig som sin egen lyckas smed i stor utsträckning. Baksidan av det är att ansvaret för misslyckanden och för att undvika risker också läggs på individen, säger rapportförfattaren Anton Landehag.
Enligt Landehag är dagens unga en trygghetssökande generation. Man värderar familj, fast jobb och en hälsosam livsstil högre än tidigare.
– Och det spiller över på arbetslivet också, förtydligar han. Framgång är inte främst hög lön, utan att ha ett jobb som det är roligt att gå till. Inställningen till facket är mer positiv, samtidigt som kunskapen om facket är lägre.
– Nio av tio tycker att det är viktigt med fast anställning. Man kopplar det till ”vuxenblivandet”, som kommer allt senare. Det hänger ihop med svårigheter att skaffa bostad också.
Med Ungdomsbarometern som fond inleddes debatten där fyra ungdomsförbund deltog.
Ola Palmgren, SSU, ansåg att det som krävs nu är kollektiva lösningar:
– Det är oroande att så många unga har otrygga anställningar. Själv jobbade jag fyra år utan att få fast jobb. Ibland hade jag anställning dag för dag, periodvis några månader i taget.
– Då är det svårt att känna att man har frihet att forma sitt liv. Anställningsformen allmän visstid måste tas bort och rätten till heltid måste stärkas.
Oliver Björklund är med i Grön ungdom. Han höll med om att möjligheterna för arbetsgivarna att utnyttja visstidsanställningar måste begränsas. Han lyfte sedan klimatfrågan:
– Många unga brinner för en grön omställning. Det är synd att de politiska partierna inte tar klimatfrågan på allvar. Den ökande psykiska ohälsan bland unga är också extremt oroväckande.
Evelina Reuterfors, från centerns ungdomsförbund (CUF), vill inte ta bort allmän visstid, utan pläderade för mer flexibilitet:
– Det viktigaste är att se till att alla kommer i arbete. Det blir problematiskt om man tar bort visstidsanställningarna. Vi måste reformera lagen om anställningsskydd (las), låsa upp den. Kollektivism är inte rätt väg att gå.
Ungmoderaternas talesperson, Sofia Fölster, fyllde i:
– Jag är 26 år och har aldrig haft en tillsvidareanställning. Men jag vet att visstid på sikt leder till fast jobb.
Sofia Fölster och Evelina Reuterfors försvarade den nya anställningsform som de borgerliga vill ha – den som innebär att ungdomar upp till 23 år får 30 procent lägre lön.
– En låg lön är ändå bättre än högt bidrag! anförde Evelina Reuterfors och fick snabbt mothugg från vänsterkanten.
Oliver Björklund, Grön ungdom, skakade på huvudet:
– Jag ser inte hur 30 procent lägre lön ökar ungdomars möjligheter att flytta hemifrån och jag fattar inte hur det ger unga en tryggare arbetsmarknad.
Både han och Ola Palmgren, SSU, påpekade sedan att arbetsgivarna redan har provanställning som möjlighet, för att försäkra sig om att anställda har rätt kompetens.
Palmgren tillade:
– Med visstidsjobb tvingas människor leva två år i ovisshet. Sänkta ingångslöner leder till sänkta löner generellt på arbetsmarknaden, det finns studier som visar det.
Oliver Björklund tyckte att facket misslyckats på en viktig punkt:
– Jag anser att facket måste jobba för att mer av produktivitetsökningarna och löneutrymmet kan tas ut i ledig tid, i stället för bara löneökningar.