HF driver tvist till Europadomstolen
Arbetsrätt. I våras förlorade Transports konkurrentfack Hamnarbetarförbundet en tvist i Arbetsdomstolen. I domen bekräftas att Transports avtal, som är det först tecknade, är det som alltid har företräde. Nu tar HF frågan vidare till Europadomstolen. Det oroar Transport.
– Jag är rädd att de ska förstöra den svenska modellen, säger Per-Olof Norgren.
Han är Transports centrala hamnombudsman. Och han satt längst bak i Arbetsdomstolen och lyssnade när Hamnarbetarförbundet (HF) försökte få samma rätt som Transport att teckna lokala uppgörelser.
HF förlorade och domstolen slog fast att de har ett andrahandsavtal. I praktiken innebär det att förbundet inte har rätt att teckna lokala uppgörelser, eller snarare: det är bara Transports lokala uppgörelser som är juridiskt bindande. Det går inte att överklaga AD:s domslut.
HF har lagt ut en lång film på Facebook där förbundsstyrelseledamoten Erik Helgeson berättar att HF tar frågan vidare till Europadomstolen. Den första delen i klagan handlar om att Sverige bryter mot föreningsfriheten. HF anser att de inte får företräda sina medlemmar. Den andra delen handlar om att HF anser att Arbetsdomstolen har en jävsituation. Detta eftersom Arbetsdomstolens majoritet består av företrädare för arbetsgivarorganisationerna på ena sidan och de tre stora fackliga centralorganisationerna, LO, TCO och Saco, på den andra.
Per-Olof Norgren är bekymrad.
– Först maskade HF och hade punktstrejker i Göteborgs hamn. Då fick vi in bemanningsföretag där, sedan dess har bemanningen kommit till Södertälje och är på väg in i fler hamnbolag.
– Sedan strejkade HF så mycket att de fick till en begränsning i strejkrätten. Nu ser vi risker att gula fackförbund kommer in och tecknar dåliga avtal. HF har tecknat ett avtal med en trossfirma och jag har sett det. Firman betalar klart sämre än vårt riksavtal. Men nu har de första avtal där och vi kan inte strida oss till något bättre.
Transports internationella chef Peter Lövkvist känner stor oro för den stundande rättsprocessen. Dels för att ordningen om att först tecknade avtal ska gälla, men också för att parternas inflytande i Arbetsdomstolen kan hotas.
– Vi vet inte vilka konsekvenser det kommer att bli. Men i min värld är det viktigare att ha en modell som levererar bra villkor för tre miljoner arbetare än att se till intresset för lilla Hamnarbetarförbundet och deras 1 000 medlemmar.
– De tänker inte på kollektivet utan bara på sin egen sak, säger Peter Lövkvist.