HF har inlett hamnblockad
Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.
I måndags meddelade Arbetsdomstolen (AD) sitt beslut att tillåta Hamnarbetarförbundet, som organiserar stuveriarbetare i vissa svenska hamnar, blockaden mot israeliskt krigsmateriel.
Blockaden i de svenska hamnarna ska pågå i sex dygn. AD:s beslut välkomnas av Hamnarbetarförbundet, som genomför aktionen som ett uttryck för solidaritet med civilbefolkningen i Gaza.
Men bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har ifrågasatt blockaden, bland annat ur säkerhetsperspektiv.
Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen, uttrycker förvåning över Arbetsdomstolens beslut att tillåta bojkotten. Han håller dock med Hamnarbetarförbundet om att läget i Gaza och även i Israel är akut:
– Det är klart att man utifrån ett allmänmänskligt perspektiv känner oro och bestörtning över den eländiga situation, säger Dahlsten till Tidningen Näringslivet.
Men Dahlsten framhåller samtidigt i Tidningen Näringslivet att svenska hamnföretag varken kan eller vill påverka Sveriges utrikespolitik, eller förutsättningarna för utrikeshandeln:
– Enligt vår mening har vi visat att blockaden riskerar att få stor påverkan inte bara på hamnföretagens kundrelationer utan också på säkerheten. Vi kommer att analysera beslutet och se hur vi går vidare, säger han.
– Arbetsdomstolens beslut är bekymmersamt, framför allt utifrån ett säkerhetsperspektiv.
Även om HF:s blockad riktar sig mot en specifik typ av gods – krigsmateriel – så är det omöjligt att identifiera detta utan att kartlägga godsflöden som är viktiga för svenskt försvar och beredskap, enligt Sveriges Hamnar. Information som främmande makt kan ha stort intresse av, enligt Marcus Dahlsten.
Arbetet i hamnarna innebär ofta att den som utför lastning och lossning inte vet exakt vilket gods som hanteras.
Hamnarbetarförbundets vice ordförande Eric Helgeson ska ha listat försvarsföretag som påverkas av blockaden. Det har lett till att han sagts upp från sitt arbete i Göteborgs hamn, rapporterar Sveriges Radio.
Arbetsgivaren har också gjort en polisanmälan för brott mot rikets säkerhet, uppger SR.
Hamnarbetarförbundets blockad tillåts pågå i sex dygn och inleddes tisdagen den 4 februari.