HF söker prövning i Europadomstolen
Arbetsrätt. Andrahandsavtalet är verkningslöst när det kommer till sanktioner mot arbetsgivaren. Det anser Hamnarbetarförbundet som tar frågor om föreningsfrihet och rättvisa rättegångar till Europadomstolen.
Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet (HF), har stämt arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och flera hamnbolag i Arbetsdomstolen (AD). Under våren och försommaren har en rad tvister – med flera olika delar – blivit prövade i domstolen. Utslagen har i de flesta fall gått HF emot.
Arbetsdomstolen har slagit fast att när två kollektivavtal konkurrerar på samma arbetsplats behöver som huvudregel ett avtal ges företräde. Och i det här fallet är det Transports avtal; hamn- och stuveriavtalet.
Transport tecknade ett nytt, tvåårigt hamnavtal redan i april. Den 10 juli tecknade också Hamnarbetarförbundet ett nytt avtal, efter en medlemsomröstning om medlarbudet. Det så kallade kajavtalet är fortsatt andrahandsavtal. Och det är i stort likalydande med Transports förstahandsavtal.
Det fall som Hamnarbetarförbundet riktar klagomål till Europadomstolen gäller en dom rörande sanktioner mot för mycket övertidsarbete i Göteborgs hamn. Konsekvensen av AD:s praxis blev att arbetsgivaren, Göteborgs hamn, slipper sanktioner trots att flera av Hamnarbetarförbundets medlemmar arbetat mer övertid än vad kollektivavtalet tillåter.
HF:s avtal är alltså identiskt med Transports hamnavtal när det kommer till övertidsreglerna. Men det är bara ägaren av förstahandsavtalet som har rätt till sanktioner vid brott mot avtalet. Enligt Hamnarbetarförbundet drabbar det de egna medlemmarna eftersom Transport ju inte driver skadeståndsfrågor för dem.
Angrepp på föreningsfriheten
Att inte har rätt till sanktioner vid överträdelser mot andrahandsavtalet gör Hamnarbetarförbundet mindre attraktivt att vara med i för hamnarbetare och hotar i förlängningen fackförbundets existens – ett otillåtet angrepp mot föreningsfriheten enligt Europakonventionen, framför HF i sitt klagomål till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Hamnarbetarförbundets klagomål till Europadomstolen gäller också rätten till en rättvis rättegång. Här anför HF att fyra av ledamöterna, nominerade av arbetsmarknadens parter, i Arbetsdomstolen har varit med om att utforma ändringar i medbestämmandelagen som gäller utökad fredsplikt. Något som hindrar HF från att driva sina krav mot arbetsgivaren genom att ta till stridsåtgärder.
Hamnarbetarförbundet har tidigare vänt sig med liknande klagomål till domstolen i Strasbourg, men då inte fått prövning av sin sak.