Krönika. För en tid sen var jag inbjuden till ett seminarium som handlade om åkerinäringens klimatpåverkan och vad som kan göras för att minimera den. Frågeställningen är inte så enkel som den glättiga inbjudan antydde. Det torde vara allom bekant att det inte är någon enkel sak att kombinera modern logistik med utvecklade miljö-mål och klimatsmarta transportlösningar.
Å ena sidan vet vi att nästan all ekonomisk verksamhet kräver lastbilstransporter i något led. Lastbilen är och förblir en förutsättning för byggande, handel, fungerande regionalpolitik och industriell verksamhet.
Vi vet också att de tunga lastbilarna även under överskådlig tid kommer att drivas av dieselmotor-er och därmed förblir transport-sektorn en källa till utsläpp av växthusgaser.
Å den andra sidan måste vi ta klimathotet och miljöbelastningen på allvar. De problemen kan aldrig lösas inom ramen för den kapacitetsbrist vi ser i järnvägsnätet.
Än mindre kan de lösas inom ramen för det kaos som kännetecknar dagens åkeribransch. En näring som i så hög grad präglas av låg lönsamhet, fragmentisering, bristande investerings- och planeringsförmåga kan aldrig minimera sin klimatpåverkan. Vi lever helt enkelt med ett system där det är för billigt att köra gods på lastbil och där klimatsmarta lösningar och politisk styrning riskerar att betraktas som handelshinder. Detta är en farlig utveckling. Det är därför vi i Transport nu engagerar oss för en transportpolitik som håller för framtiden, samtidigt som den skapar goda förutsättningar för såväl åkerinäringen som för våra medlemmars möjlighet till en bra utkomst och att få en bra och säker arbetsmiljö.
Bland annat vill vi se en kilometerskatt av tysk modell som pressar upp priserna för långväga transporter på lastbil, och stimulerar en ordning där importgods lastas om från trailers på 18 meter till bil- och släp på 25,25 meter.
Dessutom vill vi se att det beställaransvar som redan återfinns i svensk lagstiftning ges högre prioritet än i dag i och menar att det är nödvändigt att lägga ansvaret för utvecklingen av mer klimatsmarta transportlösningar där de hör hemma, nämligen hos kunderna. Industri, handel, speditörer och offentliga upphandlare har profiterat grundligt på åkeriernas underläge och den inre marknadens möjligheter att utveckla snabba, billiga och miljöskadliga transportlösningar. Denna utveckling måste vi bryta innan det är för sent.
Jag är säker på att alla förstår att dagens transportsystem i längden är dödsdömt som ett miljö-förstörande resursslöseri. I vår del av världen, har vi vant oss vid fördelarna med alla snabba leveranser av billiga varor. Men samtidigt skjuter vi konsekvenserna framför oss till kommande generationer. Det är dålig politik.
Vi bör i stället skapa en ordning som håller i längden och ger kommande generationer förutsättningar att leva och verka i en värld där frågan om klimatförstöring inte hänger som ett svärd över deras huvuden.
I det perspektivet har alla aktörer inom transportnäringen ett stort ansvar att tänka nytt, och utnyttja de regler och bestämmelser som finns för att finna smarta transportlösningar som minimerar de farliga utsläppen.
Läs fler Ordföranden har ordet här!