Högt tryck på skrivarkurs

Kultur. Drygt 70 LO-medlemmar sökte till LO:s och ABF:s skrivarkurs i våras. Men bara tio fick plats. I vår blir det en ny kurs. De som inte fick plats förra gången har förtur.

Anneli Jordahl. Foto: Kajsa Göransson
Anneli Jordahl. Foto: Kajsa Göransson

När författaren och journalisten Anneli Jordahl fick ABF:s litteraturstipendium förra året växte snabbt en idé fram om att hon skulle hålla i en skrivarkurs för LO-medlemmar.

­– Det är viktigt att rösterna i samhället och litteraturen breddas. Det finns ett fantastiskt arv av arbetarlitteratur, men det är inte så samtiden ser ut i dag. Därför behöver vi stötta, hjälpa och inspirera dagens arbetare som har en ambition att skriva, säger Michael Jonsson, som var ansvarig för vårens skrivarkurser på ABF.

Anneli Jordahl hade själv tänkt hålla i skrivarkurser förra åren, men pandemin satte stopp för dem. När LO:s och ABF:s digitala skrivarkurs blev av ville hon därför gärna leda den.

– Att leva som författare, kulturjournalist och litteraturkritiker är ett otroligt ensamt jobb. Det är roligt att träffa människor, jobba med något tillsammans. Jag fick formulera vad jag gör som författare. Det är inte alltid så lätt att förmedla, mycket sker intuitivt. Men det var väldigt roligt och gav mersmak, säger hon.

Vid fyra kurstillfällen fick deltagarna i uppgift att skriva en novell och vid ett tillfälle en dikt på teman som pengar, familj och arbete.

– Ordet pengar satte i gång många tankar. Det blev väldigt starka texter. Många hämtade ur egna erfarenheter.  Det gör mycket med människor, fysiskt och psykiskt, att inte ha pengar, säger Anneli Jordahl.

Efter kursen hoppas hon att kursdeltagarna fortsätter att skriva. Och hon tycker att deras röster behövs.

– I medierna märks arbetare knappt av, annat än i förnedrings-tv, där de får statuera exempel över någon som lever över sina tillgångar eller är överviktig. Det är viktigt att allas perspektiv kommer fram, att alla får berätta sin historia, så att den ofta stereotypa bild som finns av arbetare i medier och på film nyanseras. De berättelserna kan vi inte få nog av, de är otroligt viktiga.

Att arbetare sällan förekommer i medier och litteratur tror hon kan få allvarliga konsekvenser.

– Det skapar en känsla av att arbetare inte existerar i samhället. Det kan övergå i vrede, att arbetare tycker att demokratin är överskattad, därför att de inte omfattas. Det är farliga saker. Om inte alla samhällsmedborgare är representerade i offentligheten är det en demokrati med allvarliga brister.

Kursen i våras hölls digitalt för att minska smittspridningen under pandemin.Det gjorde det möjligt för människor i hela landet att delta. Kursen blev också tillgänglig för småbarnsföräldrar, ensamstående och andra som annars kan ha svårt att vara hemifrån.

Ny kurs

Nu planeras en ny omgång av skrivarcirkeln till våren 2022. Även denna gång digitalt.

Det är viktigt att LO-medlemmar får den här möjligheten, anser Anneli Jordahl.

– För den som kommer från en familj där ingen är akademiker, man har dåligt med pengar och den enda inkomstmöjligheten på orten finns i fabriken, gruvan eller i tvätteriet blir det ett stort avsteg att ha ett konstnärligt yrke. Ofta saknas en buffert. Då blir det mer riskabelt att skriva. En kurs kan ge råg i ryggen, säger hon.

Hennes bild är att arbetsmiljön blir allt tuffare inom många arbetaryrken, och att det kan vara en bra grogrund för arbetarlitteraturen.

– Mycket av arbetarlitteraturen hänger ihop med missförhållanden, det finns en vrede i botten. Man måste skriva och berätta hur det faktiskt går till. Men det är sorgligt att det finns så många fruktansvärda missförhållanden som måste få komma på pränt, säger Anneli Jordahl.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Dimitrios Nikopoulos, styrelseordförande, Taxi Stockholm

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö. Foto: John Antonsson

”Det är fel på den svenska penningpolitiken”

Ekonomi. Först inflationskris med stigande räntor som följd. Nu lågkonjunktur och ökande arbetslöshet. Sverige går igenom tuffa tider. LO:s nya chefsekonom Torbjörn Hållö vill se en stat som satsar på att få hjulen att snurra och en svensk Riksbank som blir mer självständig gentemot Europeiska centralbanken.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.