Hon tar hand om transporter i EU
EU. Med 461 röster mot 157 godkändes den nya EU-kommissionen tidigare i dag. Ansvarig för transportfrågorna blir Adina Ioana Valean från Rumänien.
– Jag vet ingenting om hennes politiska gärning. Men en högerpolitiker från Rumänien låter inte så bra från vår utgångspunkt, kommenterar Magnus Falk, Transports internationella politiska sekreterare, själv på resa i Bryssel.
EU-kommissionen kan jämföras med en regering och består av 28 kommissionärer, en från varje medlemsland. De ska arbeta för hela unionen och inte för sina respektive hemländer. Kommissionens viktigaste uppgift är att föreslå nya lagar, som sedan ska antas av Europaparlamentet och ministerrådet.
Ordförande Ursula von der Leyen, från Tyskland, har jobbat på övertid för att få ihop sitt lag. Egentligen skulle kommissionen ha tillträtt den 1 november, men tre av hennes kandidater bedömdes som olämpliga och stoppades.
En av dem var den tilltänkta transportkommissionären rumänska Rovana Plumb som ifrågasattes för ett tveksamt miljonlån hon fick under valrörelsen. Hon ersattes alltså av Adina Ioana Valean
Nicolas Schmit, från Luxemburg, blir kommissionär med ansvar för arbetsmarknadsfrågor.
– Han är sosse och har sagt en del bra saker, kommenterar Magnus Falk.
Nicolas Schmit kommer att få hantera EU-förslaget om minimilön i alla länder, något som svenska fack och arbetsgivare kraftigt motsätter sig. Han har tidigare uttalat att han tänker ta hänsyn till nationella system, något som talar för den svenska modellen.
Svenska Ylva Johansson (S) blir kommissionär med migration och inrikesfrågor i sin portfölj.
Det avgörande beslutet i den för Transport prioriterade frågan om nya, skarpare regler för åkerier, chaufförer och lastbilar sköts upp härom natten. Vägpaketet, som också heter mobilitetspaketet, hanteras i en så kallad trialog: EU-parlamentet, EU:s medlemsländer och kommissionen ska slutgiltigt komma överens.
– Halv tre avslutade vi förhandlingarna utan en överenskommelse. Då hade vi nått framsteg på de absolut flesta områdena. Vi har kommit en god bit på väg, sa svenske EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S), som förhandlar för parlamentets samtliga socialdemokrater, enligt TT.
Ett nytt möte i december (det sista?) kommer att fortsätta diskussionen om paketet och förväntas fatta beslut. En stötesten är reglerna kring chaufförers kör- och vilotider.