Close
Helsingborgs hamns sajt utsattes på måndagen för en attack, som gjorde att sajten låg nere en kortare tid. Hot av det här slaget har blivit vanligare sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina, enligt hamnansvariga. (GENREBILD)
Close
Kriget i Ukraina

Hot i skuggan av kriget

Hamn. Ryssland exporterar i dag mer olja än före anfallskriget mot Ukraina. En rysk skuggflotta rundar de sanktioner EU infört. Svenska hamnar har också flera gånger hackats, ett hot som ökat efter den ryska invasionen av grannlandet.

Bara under maj månad i år passerade nära 200 tankfartyg med rysk olja den svenska västkusten, rapporterar Göteborgs-Posten (GP). Fartyg som ofta är äldre och flaggade i länder utanför EU samt har oklara ägandeförhållanden. Klart är däremot att förhållandena gör det möjligt att sälja oljan till valfritt pris, i strid mot gällande sanktioner.

De sanktioner som den Europeiska unionen införde efter det ryska anfallet i februari 2022 är avsedda att slå mot Rysslands export av råolja, landets viktigaste exportprodukt: EU-länder ska bara serva olje­tankers så länge oljan säljs i länder som inte skrivit under sanktionerna och priset inte är högre än det tillåtna pristaket, i dagsläget 60 dollar per fat.

– Östersjöområdet är den stora supermotorvägen för rysk olja. Vi ser precis lika mycket trafik där som tidigare, säger Rysslandsexperten Craig Kennedy vid Harvard’s Davis Center i Cambridge i USA, till GP.

Craig Kennedy förklarar i tidningen att över 50 procent av Rysslands sjöfraktade olja fortfarande exporteras via Östersjön eftersom det inte finns tillgänglig infrastruktur för att rikta om flödet.

Men tillgången på fartyg är begränsad och Kennedy framhåller att Ryssland därför fortfarande är starkt beroende av fartyg från västländerna.

– Moskva letar desperat efter tankers som inte är försäkrade genom den internationella gruppen, då de fartygen vanligtvis kan transportera gods som är prissatt över pristaket utan att riskera lagliga eller kommersiella påföljder, säger Craig Kennedy.

Ryssland söker alltså fartyg som kan runda sanktionerna, försäkrade hos bolag med betydligt mindre transparens. Dessa fartyg kallas skuggartyg.

Tickande miljöbomb

Fartygen i den så kallade skuggflottan är inte en homogen massa men det finns vissa likheter. Frekventa byten av såväl namn som ägare och flaggstat är några, liksom oklara ägarstrukturer.

– I många fall är det nästintill omöjligt att endast utifrån den offentliga informationen som finns tillgänglig kunna avgöra vilka de slutgiltiga ägarna är, säger Craig Kennedy.

Tidningen GP har kartlagt samtliga oljefartyg som hämtat olja i ryska oljehamnar och sedan passerat mellan Danmark och Sverige under maj i år. Totalt rör det sig om 193 fartyg, vilket innebär att det i snitt dagligen passerar 6–7 fartyg med rysk råolja eller andra oljeprodukter utanför den svenska västkusten.

Av de nära 200 fartygen är mer än hälften av dem 15 år eller äldre, en ålder då en olje­tanker i regel börjar närma sig slutet av sin livslängd. Men bara i maj passerade ett 20-tal tankfartyg som var över 20 år gamla förbi Skagen.

Enligt experter som GP talat med utgör de äldre fartygens ökade närvaro ­utanför Sveriges och Danmarks kuster också ökade risker för miljökatastrofer.

Attacker mot hamnsajter

Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina har hot av olika slag ökat mot svenska hamnar. Ett exempel är överbelastningsattacker. Målet med dessa är att slå ut webbplatser och servrar för att göra dem obrukbara.

På måndagen hackades flera svenska hamnars sajter, bland annat Sundsvalls hamns och Helsingborgs hamnsajter. På sajterna finns bland annat all information för fartyg som ska anlöpa hamnarna.

Det är andra gången som Helsingborgs hamn utsätts för en sådan här form av överbelastningsattack. Denna gång kunde attacken snabbt avvärjas och sajten låg bara nere i tio minuter.

– Det var leverantörer till hamnens sajt som drabbades, och de har löst det genom att blockera IP-adresserna där det kommit mycket trafik som inte stämmer, säger Helsingborgs hamns kommunikationsansvariga, Zandra Lindell, till Helsingborgs Dagblad.

Hon gör bedömningen att antalet hot av det här slaget ökat mot Helsingborgs hamn sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Den här gången var leverantören förberedd:

– Sajten låg nere för alla i totalt tio minuter, innan de hittade vilka ip-adresser som skulle blockeras. Nu kommer både våra kunder och vi åt den, säger Zara Lindell.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.