Hot och våld ska granskas på återvinningscentraler
Inbrott, stölder, hot och våld. Branschorganisationen ska ta reda på hur utsatta de anställda på återvinningscentralerna är.
Britta Moutakis på Avfall Sverige är projektledare för en enkät som gått ut till samtliga kommuner. Hon räknar med att en rapport om hur stort problemet är med kriminalitet på återvinningscentralerna blir klar i mars.
– Intressant, tycker Ken Shi, Transports skyddsombud på återvinningscentralen i Sätra i Stockholm.
Själv tycker han inte att konflikter med kunder, hot eller stölder är något problem på arbetsplatsen. Anläggningen drivs av renhållningsföretaget Liselotte Lööf för Stockholms stad.
– Vi har skyddsanordningar som kameraövervakning, säger han. Och när det gäller kunderna handlar det mycket om hur vi bemöter dem.
Från andra återvinningscentraler rapporteras däremot om hot och stölder. På kommunala bolaget Sysavs anläggningar runt om i Skåne har personalen utrustats med överfallslarm, berättar tidningen Arbetarskydd.
– Vi har hört mer och mer om stölder och inbrott, säger Britta Moutakis på Avfall Sverige. Det finns en hel del att stjäla, som bilbatterier, elektronik och metaller. Det kan också uppstå hotfulla situationer med kunder som inte vill följa reglerna.
Organisationen har två syften med sin undersökning. Utöver den rena kartläggningen hoppas den på goda exempel.
– Vi vill ha bra exempel på hur kommunerna arbetar för att förebygga de här problemen, säger Britta Moutakis.
Enkäten har skickats till landets samtliga 290 kommuner.