Hovrätten: Brott när hamnarbetare dog
Arbetsmiljö. Svea Hovrätt slår fast att hamnchefen är skyldig till arbetsmiljöbrottet "vållande till annans död". Samtidigt sänks chefens straff och hamnbolagets företagsbot.
Den 16 mars 2018 jobbade den 20-åriga hamnarbetaren Nima Hamedi på en kolbåt. Han gick ned för en lejdare där syret ätits upp av kolen och svimmade. Hans arbetskamrater riskerade sina egna liv när de försökte rädda honom men det var först när räddningstjänsten kom på plats som hans kropp kunde lyftas upp på däck. Nima dog senare av hjärnskadorna syrebristen orsakat.
I december 2020 dömdes hamnchefen i Oxelösunds hamn till arbetsmiljöbrottet vållande till annans död och hamnbolaget dömdes till företagsbot. Chef och bolag överklagade var för sig och i dag tisdag den 7 mars meddelade Hovrätten sin dom.
Svea Hovrätt mildrar domen mot Oxelösunds hamnchef från 150 till 80 dagsböter och sänker hamnbolagets företagsbot från 2 miljoner kronor till 1,5 miljoner kronor. Samtidigt slår domstolen fast att hamnchefen gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrottet vållande till annans död.
Hovrätten väljer att avfärda vissa av de omständigheter som åklagaren tagit upp som skäl till den 20-åriga hamnarbetarens död. Bland dem finns avsaknad av evakueringsmask. Däremot säger Hovrättens dom att det företaget borde sett till att Nima hade en gasvarnare och att den lejdare han av misstag gick ned för borde ha varit avspärrad.
Längre ner i domen står det att hamnchefen har ”vållat döden genom att han av oaktsamhet åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen ålegat honom till förebyggande av ohälsa eller olycksfall. Han ska därför dömas för arbetsmiljöbrott som innefattar vållande till annans död.”
Rättelse
I en tidigare version av artikeln stod det att hamnchefen gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, grovt brott. Det var felaktigt, vi beklagar detta. Hamnchefen dömdes till arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död av normalgraden.