Hur många sätt kan man vara anställd på?
Anställningar. Vilken typ av anställning har du? Olika anställningsformer ger olika rättigheter och skyldigheter.
Vanligast är fortfarande att få tillsvidareanställning, alltså fast jobb. Men utöver det finns tre olika typer av tillfälliga anställningar: Allmän visstid, vikariat och säsongsanställning.
Men. Om fack och arbetsgivare kommer överens går det att förhandla fram ytterligare anställningsformer, vilket också är ganska vanligt.
Här är de fyra grundformerna.
1. Tillsvidareanställning
Vissa kallar det för fast anställning. Det är den vanligaste anställningsformen. Enligt lag får arbetsgivaren provanställa i sex månader. I transportavtalet är det två veckors uppsägningstid om arbetsgivaren väljer att avbryta provanställningen.
Om arbetsgivaren inte säger något så övergår prov-
anställningen i tillsvidareanställning efter sex månader.
När du väl är tillsvidareanställd måste arbetsgivaren ha saklig grund för att säga upp dig. Om uppsägning sker på grund av arbetsbrist gäller ”sist in – först ut” som huvudregel. Med undantag i mindre företag.
2. Vikariat
Vikariat är kopplat till en annan persons frånvaro från jobbet. Exempelvis föräldraledighet. Kollektivavtalen säger hur ett vikariat kan avbrytas. I transportavtalet gäller två veckors uppsägningstid.
Om du ska skriva på ett vikariat: Läs anställningsavtalet noggrant. Jobbar du på en arbetsplats utan kollektivavtal kan det vara svårt att säga upp sig i förtid, om det inte är angivet i kontraktet.
3. Allmän visstidsanställning
På många sätt är det arbetsgivarens joker i leken. Den går att använda på flera sätt. En anställd för dagen: allmän visstidsanställning, eller en ettårig satsning på ytterligare en kollega i ett skiftlag: allmän visstidsanställning.
Om arbetsgivaren inte skrivit in några klausuler går det inte att säga upp en visstidsanställning i förtid. Om det står inskrivet i anställningskontraktet att det ska gå att säga upp, krävs fortfarande saklig grund från arbetsgivaren. Det måste alltså finnas personliga skäl eller att företaget har arbetsbrist.
4. Säsong
Säsongsjobb är, som det låter, tätt bundet till arbeten som bara kan utföras under en bestämd tid. Det kan vara bärplockarsäsong eller den tid som isen förväntas ligga på bilprovningsbanorna i Norrbotten.
Om en säsongsanställd jobbat minst sex månader de senaste två åren måste arbetsgivaren berätta att det inte blir ytterligare en säsong senast en månad före den nya säsongen.
Särskilda former i kollektivavtal
Anställningsskyddet går att förhandla. Det gör att det finns flera särskilda anställningsformer i vissa av Transports kollektivavtal.
Vid hamnarna finns exempelvis en behovsanställningsform som kallas blixt eller extringar. De kallas i regel in dagen innan ett skift och har ingen företrädesrätt till fasta jobb.
I bevakningsavtalet finns behovsanställning som löper tillsvidare. För den som jobbat regelbundet mer än nio månader ska arbetsgivaren erbjuda en annan anställning, baserat på hur den anställda faktiskt jobbat under den räknade perioden. Juni till augusti är inte en del av beräkningsgrunden.
I transportavtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare finns extra vid behov. I avtalet står det att anställningsformen inte får användas för att täcka ett kontinuerligt arbetskraftsbehov.
Företrädesrätt
Grundregeln är att om du jobbat på arbetsplatsen i mer än 12 månader har du företräde till nya tjänster.
Har du jobbat på företaget i mer än 24 månader under en femårsperiod har du rätt till en tillsvidareanställning. Vissa avtal har andra villkor. I nya transportavtalet är det i stället 18 månader som gäller.
Anställningsformen måste ha varit av samma typ. I praktiken innebär det att 13 månaders vikariat och 11 månaders allmän visstidsanställning inte är lika med fast jobb.
Det går att förhandla bort företrädesrätt i kollektivavtal, som man gjort för behovsanställda vid hamnarna.