Hyllning och tjat om tjänstepension
Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.
Den 27 september varje år går fackförbund, Pensionsmyndigheten, valcentraler och pensionsbolag samman. Då är det temadag för tjänstepension. Syftet är framför allt att uppmärksamma hur viktig tjänstepensionen är för alla löntagare. Men också att få fler arbetsgivare att informera sina anställda.
Trots att tjänstepensionen utgör en allt större del av hur mycket du får i pension är det fortfarande något som inte ens nämns vid en nyanställning. En stor undersökning som Sifo gjorde för tre år sedan visade att inte ens två av tio pratade om tjänstepension på anställningsintervjun.
LO-förbunden har länge drivit krav på bättre pensionsvillkor, särskilt med tanke på yngre medlemmar. I förra avtalsrörelsen, 2020, lyckades LO-samordningen – där Transport ingick – få igenom att arbetsgivaren ska börja betala in pengar till tjänstepensionen tidigare. Nu börjar arbetsgivaren betala in pengar till avtalspension LO-SAF redan från det att anställda fyller 22 år. Tidigare var det från 25 års ålder.
Tjänstepensionen är för de flesta reglerad i kollektivavtal, men det finns andra lösningar. Arbetsgivare på en arbetsplats utan kollektivavtal kan ändå erbjuda tjänstepension, men den anställda måste då själv välja sparande.
Saknas det kollektivavtal? Då är Pensionsmyndighetens råd: Förhandla. En rimlig nivå på inbetalningarna är på mellan 4 och 10 procent beroende på lön.
Det största tjänstepensionsavtalet är avtalspensionen SAF-LO för privatanställda. Omkring tre miljoner arbetare, vid sammanlagt 235 000 företag, har sin tjänstepension reglerad i avtalet. ITP för privatanställda tjänstemän omfattar omkring 2, 6 miljoner anställda vid sammanlagt 37 000 företag.
Avslutningsvis: Tjänstepensionen är verkligen värd att tänka och tala om, inte bara den 27 september. Och också att hyllas, som i dansbandet Sannex låt Allt som jag har önskat.