”Hyvling stor fråga redan 2016”

Arbetstid. Transports förbundsjurist Marcel Carlstedt har stångats med arbetsgivarna i 20 år vid förhandlingsbordet. Han påpekar att kampen om arbetstiden är en komplex fråga som ständigt funnits med.

– Det är lätt att blanda ihop äpplen och päron när man diskuterar arbetstidsproblemet. Handlar det bara om ofrivilliga deltider är vi relativt förskonande i Transport, jämfört med andra LO-förbund.

Marcel Carlstedt, förbundsjurist och biträdande avtalsansvarig i Transport, sitter med i LO:s avtalsråd. Han menar att det är viktigt att hålla isär de tre ”tids-ben” som tillsammans skapar trygghet för den anställde.

Det handlar om:

• anställningsformen. Tillsvidare, visstid eller rent daglöneri.

• anställningsmåttet. Alltså hel- eller deltid. Eller bara inhoppare på timme.

• arbetstidens förläggning. När ska man jobba? Hur många helger? Hur långt i förväg får arbetstagaren besked om sitt schema?

Det är tre olika faktorer som ändå hänger samman, betonar Carlstedt:

– I hamnarna brukar arbetsgivarna hävda att om de bara får förlägga arbetstiderna friare kan de anställa många fler. Men det är inget nytt. Arbetsgivarna har i alla tider velat ha så fri arbetstidsförläggning som möjligt.

I den förra avtalsrörelsen var ”hyvlade” tjänster och trygghet i jobbet de stora stridsfrågorna för Transport. Tidigare hade deltider funnits på några områden – som bensinmackarna och bevakning – men nu hade det ökat på terminaler, lager, inom flyget och till och med åkerisidan.

Marcel Carlstedt säger:

– Ursprungligen var deltid en möjlighet för personer som var slitna, hade flera olika jobb eller som ville gå ner i tid på grund av småbarn. Ingen trodde väl att det 20-30 år senare skulle bli närmast legio på delar av arbetsmarknaden.

Rätten till heltid är en fråga som ibland är svårt att driva fackligt, erfar han. På bensinstationerna innebär heltidsanställning normalt fler helgpass. Det finns medlemmar som hellre jobbar deltid, plus mertid ibland, än många schemalagda helger.

I vilka branscher har Transport störst problem med makten över arbetstiden?

– Generellt kan jag väl säga att där vi är fackligt svagast är vi som sämst. Taxi är tydligaste exemplet. Man kan lägga ett genusperspektiv på frågan också. Överallt i LO där det finns en stor andel kvinnor är det vanligt med deltider och otrygga anställningar.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Pengar men också tid

Ledare. Så stor löneökning skulle du haft för att matcha pris­ökningarna. Det var en rubrik i Dagens Nyheter (DN 9/9–2024 ) som fångade mitt intresse.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.