I pakt med monster och mörka krafter
Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.
Warhammer är ett populärt fysiskt, brittiskt brädspel. På bord med exakta mått (60 x 44 tum) sätter spelarna ihop arméer och iscensätter krig i stadsmiljö eller terräng. År 40 000 efter Kristus. Men halva grejen är att beställa, klippa delar av soldater, vapen, krigsmaskiner och monster med superkrafter ur plastark, bygga ihop och måla dem.
– Jag har blivit mycket bättre på att måla nu än med mina tidiga figurer. En del har jag målat om och att sälja och köpa begagnat är också stort bland oss Warhammernördar, säger Christopher.
Spelfigurer
Han ler lite generat när han botaniserar bland figurerna. Kompisens dotter ville absolut måla hans naglar lila kvällen innan, men de går väl i ton med krigare och science fictionmonster.
– Färgerna har olika betydelse för det lag man tillhör. De här ingår i den äldsta som existerade vid universums början, ”Necrons”. De slöt en pakt med onda gudar och fick evigt liv, men tappade känslan för allt gott i världen.
– I mänsklighetens galax, Vintergatan, finns vanliga soldater, visar han. Där härskar en gudalik varelse, Kejsaren. Kyrkan följer honom slaviskt och jagar oliktänkande. Då och då dyker det upp folk som vägrar följa kejsaren.
Tre stora grupper
I stort finns tre stora grupper, sammanfattar Christopher – Imperiet (mänskligheten och det goda), Kaos (de onda) och Xenos, som är ett samlingsnamn för alla utomjordingar (science fiction-monster).
– Man får inblick i mytologi och historia, så det är ett bra sätt att lära sig mer. Vi är många som spelar, 30 bara i Gävle- och Sandvikenområdet som träffas hyfsat regelbundet. Jag tävlar fyra gånger per år.
Då kommer måttbandet till flitig användning. Särskilda regler gäller för varje figur och stora figurer ger fler poäng än små.
”Precisionsjobb”
Det stora åldersspannet på mellan 15 och 50 plus bland spelarna från olika yrken är extra kul, tycker Christopher. Pandemin lockade fler till Warhammer, som bättrat på hans kunskaper i spelspråket engelska, via ljudböcker, och förbättrat hans finmotorik.
– Det är ett pilligt precisionsjobb att limma ihop alla små detaljer på figurerna. Jag har hållit på med Warhammer i tio år nu och kommer nog alltid att fortsätta, säger Christopher Vuori.