Två män sitter på en träbänk vid havet
Close
Sektionsordförande Jörgen Wärja och Lucas Fredriksen, som är ungdomsansvarig, tar en fika på baksidan utanför Waterfront.
Close
Arbets-LIV

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

För ett år sedan var flytten klar. Trelleborgs hamn hade flyttat kontor, verkstad, trafikledning, omklädningsrum och nästan allt annat till en ny byggnad, kallad Waterfront.

Detta är en del av en omflyttning av hamnområdet där Sverige fått 500 000 kvadratmeter nytt land, nya kajlägen och en ny byggnad.

Projektet närmar sig sitt slut och Jörgen Wärja, ordförande för Transports hamnsektion, visar oss runt.

Han kör genom hamnområdet, upp på rampen vid färjorna och vidare till det nya kajläget, där två betongfundament för gigantiska vindkraftverk har gjutits. Sedan kör han ut på den nyaste delen av Sverige, där hamnbolagets nya byggnad Waterfront står, knappt tio meter från havet.

– Vi har gjort Sverige större här, säger Jörgen Wärja och parkerar bilen.

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson
Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

Trevåningshus

Waterfront har tre våningar. På bottenvåningen finns trafikledning, omklädningsrum, gym, bastu och hamnarbetarnas fikarum. På andra våningen sitter tjänstemännen och ledningen, och högst upp finns konferensrum och en takterrass.

Transportarbetaren är här för att få veta mer om hur personalen fick inflytande i processen, från planering till inflyttning.

– Här var det självklart för ledningen att vi skulle vara med, säger Jörgen Wärja.

Två hamnarbetare från varje team fick vara med och berätta om gruppens önskemål från början.

Trelleborgs hamn-vd Jörgen Nilsson. Foto: John Antonsson
Trelleborgs hamn-vd Jörgen Nilsson. Foto: John Antonsson

Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn, berättar hur han tänkt:

– Hur det ser ut på arbetsplatsen är de som jobbars förtjänst. De samarbetade med arkitekten från början. Nästan allt i huset har kommit från dem som jobbar här. Inflytandet har varit stort, säger han.

Skulle du göra om processen och ha med alla igen?

– Ja. Vi spenderar en tredjedel av vårt liv på arbetsplatsen och våra anställda stannar länge. Att inte låta dem vara med hade varit korkat. Jag tror att man trivs bättre om man fått vara med och ta fram saker och ting. Kostnaden blir inte mycket högre heller.

Tog tre år totalt

Hamnbolaget och de anställda flyttade in den 3 juli förra sommaren och bygget började två år tidigare. Grupperna som jobbade med arkitekten kom i gång under andra halvan av 2020. Från start av utformning till färdigställande tog det tre år, säger Jörgen Nilsson.

Vid Trelleborgs hamn jobbar alla sju dagar i sträck för att sedan vara lediga i sju dagar. Under arbetsveckorna blir det ungefär 70 timmars arbete. Teamen består av 17 personer per skift och arbetet handlar främst om att lasta färjor med trailers som körs på med dragbil. Dessutom finns en kombiterminal i hamnen.

Många önskade att varje team skulle ha ett eget omklädningsrum, men det gick inte igenom.

– I stället är alla utspridda, vilket jag tycker är bra. De är två–tre personer i varje omklädningsrum och det finns två duschar, så ingen behöver vänta, säger Jörgen Wärja.

”Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint”, säger Lucas Fredriksen och visar en bild tagen från fönstret i fikarummet. Foto: John Antonsson
”Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint”, säger Lucas Fredriksen och visar en bild tagen från fönstret i fikarummet. Foto: John Antonsson

Fin utsikt

Sektionens ungdomsansvarige Lucas Fredriksen har lunchrast. Innan han äter berättar han att han tycker om de nya omklädningsrummen och utsikten från fikarummets fönster:

– Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint.

Nu är det eftermiddag och Jimmy Larsson-Bergenholtz, vice ordförande för Transport i hamnen, och Inge Andersson-Levin, sekreterare, ska snart ut i produktionen och jobba.

– En sak vi tryckte på var att gymmet skulle vara större än i den förra byggnaden och att vi skulle få en badbrygga. Men den har vi inte fått ännu, säger Inge.

Men badbryggan ska faktiskt komma, även om det ännu inte är klart när.

– Vi fick igenom i stort sett alla önskemål, säger Jimmy Larsson-Bergenholtz. Hans kollega fyller i:

– Vi har bra arbetskläder och bra maskiner. Nyckeln till det är att vi tar den första diskussionen så tidigt som möjligt. Det banar väg för att allt ska bli bättre sen, säger Jimmy Larsson-Bergenholtz.

Jimmy Larsson-Bergenholtz och Inge Andersson-Levin. Foto: John Antonsson
Hamnsektionens Jimmy Larsson-Bergenholtz och Inge Andersson-Levin. Foto: John Antonsson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.