Två män sitter på en träbänk vid havet
Close
Sektionsordförande Jörgen Wärja och Lucas Fredriksen, som är ungdomsansvarig, tar en fika på baksidan utanför Waterfront.
Close
ArbetsLIV

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

För ett år sedan var flytten klar. Trelleborgs hamn hade flyttat kontor, verkstad, trafikledning, omklädningsrum och nästan allt annat till en ny byggnad, kallad Waterfront.

Detta är en del av en omflyttning av hamnområdet där Sverige fått 500 000 kvadratmeter nytt land, nya kajlägen och en ny byggnad.

Projektet närmar sig sitt slut och Jörgen Wärja, ordförande för Transports hamnsektion, visar oss runt.

Han kör genom hamnområdet, upp på rampen vid färjorna och vidare till det nya kajläget, där två betongfundament för gigantiska vindkraftverk har gjutits. Sedan kör han ut på den nyaste delen av Sverige, där hamnbolagets nya byggnad Waterfront står, knappt tio meter från havet.

– Vi har gjort Sverige större här, säger Jörgen Wärja och parkerar bilen.

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson
Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

Trevåningshus

Waterfront har tre våningar. På bottenvåningen finns trafikledning, omklädningsrum, gym, bastu och hamnarbetarnas fikarum. På andra våningen sitter tjänstemännen och ledningen, och högst upp finns konferensrum och en takterrass.

Transportarbetaren är här för att få veta mer om hur personalen fick inflytande i processen, från planering till inflyttning.

– Här var det självklart för ledningen att vi skulle vara med, säger Jörgen Wärja.

Två hamnarbetare från varje team fick vara med och berätta om gruppens önskemål från början.

Trelleborgs hamn-vd Jörgen Nilsson. Foto: John Antonsson
Trelleborgs hamn-vd Jörgen Nilsson. Foto: John Antonsson

Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn, berättar hur han tänkt:

– Hur det ser ut på arbetsplatsen är de som jobbars förtjänst. De samarbetade med arkitekten från början. Nästan allt i huset har kommit från dem som jobbar här. Inflytandet har varit stort, säger han.

Skulle du göra om processen och ha med alla igen?

– Ja. Vi spenderar en tredjedel av vårt liv på arbetsplatsen och våra anställda stannar länge. Att inte låta dem vara med hade varit korkat. Jag tror att man trivs bättre om man fått vara med och ta fram saker och ting. Kostnaden blir inte mycket högre heller.

Tog tre år totalt

Hamnbolaget och de anställda flyttade in den 3 juli förra sommaren och bygget började två år tidigare. Grupperna som jobbade med arkitekten kom i gång under andra halvan av 2020. Från start av utformning till färdigställande tog det tre år, säger Jörgen Nilsson.

Vid Trelleborgs hamn jobbar alla sju dagar i sträck för att sedan vara lediga i sju dagar. Under arbetsveckorna blir det ungefär 70 timmars arbete. Teamen består av 17 personer per skift och arbetet handlar främst om att lasta färjor med trailers som körs på med dragbil. Dessutom finns en kombiterminal i hamnen.

Många önskade att varje team skulle ha ett eget omklädningsrum, men det gick inte igenom.

– I stället är alla utspridda, vilket jag tycker är bra. De är två–tre personer i varje omklädningsrum och det finns två duschar, så ingen behöver vänta, säger Jörgen Wärja.

”Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint”, säger Lucas Fredriksen och visar en bild tagen från fönstret i fikarummet. Foto: John Antonsson
”Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint”, säger Lucas Fredriksen och visar en bild tagen från fönstret i fikarummet. Foto: John Antonsson

Fin utsikt

Sektionens ungdomsansvarige Lucas Fredriksen har lunchrast. Innan han äter berättar han att han tycker om de nya omklädningsrummen och utsikten från fikarummets fönster:

– Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint.

Nu är det eftermiddag och Jimmy Larsson-Bergenholtz, vice ordförande för Transport i hamnen, och Inge Andersson-Levin, sekreterare, ska snart ut i produktionen och jobba.

– En sak vi tryckte på var att gymmet skulle vara större än i den förra byggnaden och att vi skulle få en badbrygga. Men den har vi inte fått ännu, säger Inge.

Men badbryggan ska faktiskt komma, även om det ännu inte är klart när.

– Vi fick igenom i stort sett alla önskemål, säger Jimmy Larsson-Bergenholtz. Hans kollega fyller i:

– Vi har bra arbetskläder och bra maskiner. Nyckeln till det är att vi tar den första diskussionen så tidigt som möjligt. Det banar väg för att allt ska bli bättre sen, säger Jimmy Larsson-Bergenholtz.

Jimmy Larsson-Bergenholtz och Inge Andersson-Levin. Foto: John Antonsson
Hamnsektionens Jimmy Larsson-Bergenholtz och Inge Andersson-Levin. Foto: John Antonsson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Unga transportare på LO:s forum: August Mossberg, Lucas Fredriksen, Alve Bladin, Manar Abda, Sandra Franzén Nyström och Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Unga fackliga vill göra skillnad på arbetsplatserna

Fackligt arbete. Starka röster – gemensam kraft. Det var temat när unga fackligt engagerade samlades på Runö kursgård i Roslagen för LO:s Ungforum 2024.

Fredrik Lindby. Foto: Justina Öster

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.