I vinter kommer nya rön om löner och företagens vinster
Industriavtalet som kommit att dominera lönebildningen på svensk arbetsmarknad leder till att löneandelen sjunker. Det vill säga arbetstagarna får mindre och mindre av produktionsresultatet. Det menar forskaren Erik Bengtsson, som med stöd från Transport jobbar med ett projekt som kallas Kampen om produktiviteten.
Löneandelen är en kontroversiell fråga, inte minst för medlemmarna i Transport. Förbundet har genom Elin och Charles Lindleys stiftelse bidragit med pengar till ett projekt där ekonomer och forskare tittar på hur mycket av förädlingsvärdet som går till löner respektive vinster i företagen. Och vilka effekter det kan få.
Vid en föredragning för kongressen konstaterade Erik Bengtsson att år 1850 gick bara 20 procent av transportbranschens produktionsresultat till arbetarna. 70 år senare, toppåret 1921, uppgick löneandelen till hela 86 procent.
Andelen sjönk sedan markant igen, innan en ny ”guldålder” inleddes på 1960-talet. 1977 nådde löneandelen nästan 70 procent, för att sedan falla långsamt med stadigt till dagens nivå – omkring 60 procent.
Erik Bengtsson lyfte fram några generella slutsatser. I länder med hög facklig organisationsgrad ser man en mer utbyggd välfärdsstat. Omvänt gäller också. Nedskärningar i välfärdssystemen samvarierar med minskad löneandel.
– När organisationsgraden sjunker, som i många europeiska länder, ser vi en sjunkande löneandel. Fast det gäller faktiskt inte i Sverige, sa Bengtsson.
Efter hans korta inledningsanförande blev det en kort paneldebatt mellan Clas Linder, tidigare förbundskassör och ordförande i Transport, Tommy Andersson, avtalssekreterare för grafikerna i LO-förbundet GS och Torbjörn Johansson, LO:s nye avtalssekreterare.
Första frågan löd: Är det ett problem att mindre går till löner och mer till vinster i företagen?
Clas Linder sa:
– Ja, helt klart. Det är fackets uppgift att se till att arbetstagarna får en rimlig andel av produktionsresultatet. Lönerna, och löneskatterna, är ju det som hela välfärden baseras på.
Tommy Andersson höll med, fast han påpekade också att trenderna inte är desamma i alla branscher. I exempelvis grafiska företag har löneandelen ökat de senaste 15 åren, anförde han.
LO:s Torbjörn Johansson menade att den krympande löneandelen beror på många komplexa saker. En faktor är Sveriges inträde på den globala marknaden:
– Det slår mot allting. Vi måste hitta nya sätt att möta utvecklingen.
Projektet kring löneandelen rullar vidare. I vinter räknar Erik Bengtsson och hans kolleger Roland Spånt (tidigare chefsekonom på TCO) och Ingemar Lindberg (tidigare LO-utredare) med att färdigställa en bok där resultaten presenteras ingående.