”Ikea borde kräva kollektivavtal hos sina transportörer”
Internationellt. I två dagar har en rad europeiska och internationella transportfack kraftsamlat på Transports förbundskontor. Syftet är att förmå Ikea och andra stora transportköpare att kräva kollektivavtal bland sina entreprenörer.
– Ikea är en oerhört stor transportköpare både nationellt, på nordisk, europeisk och global nivå. Vi har kämpat i snart tre år för att förmå företaget att ta sitt ansvar och teckna en avsiktsförklaring. I den vill vi att de deklarerar att de kräver kollektivavtal bland sina transportörer, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Han pekar på den uppförandekod, Iway, som Ikea tagit fram.
– Företaget säger att de tar ansvar som transportköpare, men då borde de säga åt Bring trucking som kör i Sverige, och andra åkerier i andra länder, att teckna kollektivavtal för sina chaufförer.
Företrädare från transportfack i Belgien, Frankrike, England och Danmark har i går och i dag samlats på Transports förbundskontor i Stockholm tillsammans med representanter från de internationella och nordiska tranportarbetarefederationerna, ITF och NTF.
– Vi jobbar med att samordna våra metoder, lär av varandra och ser hur vi kan jobba vidare, både när det gäller Ikea och branschen i stort, säger Tommy Wreeth.
Alla deltagande förbund har på olika sett bearbetat Ikea genom aktioner på hemmaplan och internationellt, under ITF:s flagg. Transport har upprepade gånger delat ut flygblad och diskuterat med kunder utanför möbeljättens varuhus. Samtidigt har samtal förts på internationell nivå mellan fackförbunden och Ikea.
– Ikea anlitar Bring Trucking Slovakia och Samskip Van Dieren för många av sina transporter. Företagen hävdar att de kör kombinerade transporter och cabotage, med särskilda regler för att lastbilar inte ska rulla tomma. Men vi hävdar att de till stor del ligger och kör linjetrafik, säger Tommy Wreeth.
Han förtydligar:
– Chaufförerna från öst bussas in och sätts i lastbilar i Sverige, där de utför en hel del av den nationella trafiken. Samtidigt hävdar åkerierna att det handlar om cabotage och kombitransporter. Men det är något som bara tillåter ett begränsat antal körningar under en viss tid.
I förlängningen innebär det oschyst konkurrens och att svenska åkerier slås ut, anför Tommy Wreeth.
– Cabotagereglerna och reglerna för kombinerade transporter med flera trafikslag kom till för att främja miljön, påminner han.
Transport har anmält både Bring Trucking och Samskip Van Dieren till Skatteverket, Arbetsmiljöverket och polisen. Facket vill ha svar på om det är förenligt med lagstiftningen att köra månadsvis i Sverige med slovakisk-registrerade bilar.
– Vi har begärt att Bring Trucking ska teckna kollektivavtal och kommer att återuppta vår begäran i höst. Vår åsikt är att det inte är cabotage och kombitransporter som företaget kör.
Under tvådagarsmötet talade fackförbunden också om att intensifiera kartläggningen av fler stora transportköpare, när det gäller om de har kollektivavtal och följer lagar och regler inom transportsektorn.
– Ikea är ett av flera bolag vi behöver trycka på. Möbeljätten skulle säkert göra mer om fler stora upphandlare av transporter följde efter, säger Tommy Wreeth.
Transportfacken planerar att samlas till ett nytt möte i Bryssel, troligen i september.