Ikea samarbetar kring schysta villkor
Chaufförer. Ikea lovar att sträva efter schysta villkor för chaufförer – i transportkedjans alla led. Efter år av påtryckningar och kampanjer vågar Transports Magnus Falk och internationella transportfacket ITF hoppas på bättre villkor hos transportörer som kör Ikeas gods.
ITF och Ikea kom i förra veckan överens om att inleda ett konkret samarbete kring chaufförernas villkor. Det var dagen efter ett uppmärksammat tillslag på ett åkeri som dömts i en nederländsk domstol för att ha utnyttjat förare från Moldavien och Polen. Åkeriet har levererat växter till Ikea.
”Det här är ett viktigt första steg och jag välkomnar att Ikea tar den här frågan, som väckts av europeiska fackförbund, på allvar”, säger Frank Moreels, ordförande i ETF, de europeiska transportarbetarfackens federation.
Mötet med Ikea skedde i Bryssel. Från den fackliga sidan hade Magnus Falk sällskap av Transports ordförande Tommy Wreeth och flera från ITF:s toppskikt. Ikea ställde upp med en handfull personer från företagsledningen.
– Vi ska träffas på torsdag igen och komma överens om formerna, berättar Magnus Falk, internationell politisk sekreterare på Transport.
Han har lett Internationella transportfederationens (ITF) arbetsgrupp som i flera år har agerat för att Ikea ska ställa krav på samtliga transportörer som kör företagets gods. Ikea köper sina transporter via internationella logistikbolag som Bring och DHL, som i sin tur har underentreprenörer. Och bland dem har ITF-gruppen hittat fuskande åkerier som ägnar sig åt social dumpning av chaufförernas villkor.
Ikea skriver på sin hemsida att företaget inte längre kommer att tillåta oschysta villkor i transportkedjan. Miniminivåer ska införas för dem som arbetar för underleverantörer. Ett första steg startar nu, resten av Europa följer under nästa år.
– Jag kommer att föreslå att Sverige blir ett av de första länderna där programmet införs, säger Magnus Falk.
Frank Moreels uttalar sig i ett pressmeddelande från ITF:
”Vi är inte nöjda förrän lastbilsförare får anställningskontrakt i de länder där de verkligen jobbar, kontrakt som ger dem de rättigheter och skydd som de behöver.”