ILO-konvention utreds
Arbetsmiljö. Regeringen låter en särskild utredare titta på om Sverige kan skriva under FN-organet ILO:s konvention om våld och trakasserier i arbetslivet.
ILO-konventioner är juridiskt bindande internationella traktat som FN-organets medlemsländer kan skriva under (ratificera). De anger hur länderna ska hantera relationer mellan anställda och arbetsgivare. Och de länder som skriver under måste anpassa sin lagstiftning så att de lever upp till kraven.
Det finns inga egentliga straff för länder som bryter mot konventionerna, men det kan vara besvärande om ILO granskar och kritiserar förhållandena i ett land.
Konventionen om avskaffandet av våld och trakasserier i arbetslivet (C190) togs på ILO:s internationella arbetskonferens 2019 och fokuserade till en början på kvinnors utsatthet på den globala arbetsmarknaden. Men sedan vidgades den till att omfatta alla.
Hittills har bara Fiji och Uruguay ratificerat (alltså skrivit under) den nya konventionen, skriver tidningen Arbetet.
Sverige avvaktar fortfarande, eftersom det kvarstår oklarheter kring hur en ratificering skulle överensstämma med svensk lagstiftning. Först ska frågan analyseras av en särskild utredare.
– Under #metoo-uppropen blev det tydligt att vi har mycket arbete kvar att göra för att få slut på våld och sexuella trakasserier inom arbetslivet. Därför var det viktigt att få denna ILO-konvention på plats eftersom den ger verktyg för att kunna åstadkomma förändring. Sverige var pådrivande för att konventionen skulle röstas igenom förra året. Nu behöver vi se över hur konventionen förhåller sig till befintlig lagstiftning. Ingen ska behöva utstå en arbetsmiljö där våld eller trakasserier förekommer, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i ett pressmeddelande.