Debatt

Individuella löner en absolut nollpunkt

Debatt. Individuella löner är ett av fackföreningsrörelsens värsta strategiska misstag någonsin.

Märkligt nog trodde en del fackförbund på en större lönepott om individuella löner skulle införas. Trots att det helt  saknar något samband.

Det gäller att inse varför den som betalar lönen har ett intresse av individuella löner. Det handlar om makt. Och att spela ut de anställda mot varandra. Samt att minska fackföreningens möjligheter och inflytande.

När det gäller makt ses lön som  ett styrmedel från löneutbetalaren. Att ha mängder med konstiga och omätbara kriterier uppfyller såväl maktdelen, att spela ut de anställda mot varandra och att begränsa fackföreningens möjligheter.

När ingen kan förklara varför lönerna är vad de är blir det total kaos och istället för att angripa det oprecisa och godtyckliga systemet vänder sig anställda mot varandra och undrar hur fackföreningen kan gå med på ett godtyckligt system.

Problemet är att det blir för mycket kaos. Så mycket kaos att en moderat riksdagsledamot i en extremt liberal tidskrift kritiserar individuella löner och föreslår tarifflöner.

”I andra länders poliskårer används tariffsystem som skapar en transparent, effektiv och förutsägbar lönesättning. Varje funktion har en fast lön som är högre med längre erfarenhet”

Detta är inget brandtal i varvsmiljö av arga radikaler en höstdag med regn från sidan under den då gröna bockkranen vid Eriksberg utan ett debattinlägg från moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm. Det är kritik från oväntat håll. Ännu mer oväntat att det publiceras i Timbros ”Smedjan” som ser sig som förkämpar för ultraliberala värderingar.

Det är som med klockan. Om den är digital går den rätt en gång om dagen, en klocka med visare går rätt två gånger om dagen.

I sitt inlägg i ”Smedjan” sätter Fredrik Kärrholm tiden exakt på sekunden. Tariffsystem skapar en transparent, effektiv och och förutsägbar lönesättning. Raka motsatsen till individuella löner där ingen vet varför de har de löner de har eftersom individuell löner alltid har kriterier som är en gåta insvept i ett mysterium höljt i ett dunkel.

Individuell lönesättning är helt och hållet godtyckligt lönesystem med transparensen på absoluta nollpunkten som måste avskaffas snabbare än Bolts världsrekord på 100 meter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter:
    8 april, 2025

    Detta är ett mindre bra förslag. Dem som har jobbat med båda dessa två lönesystem vet att individuell lönesättning är att föredra framför tarifflöner och jag vågar hävda med säkerhet att 10 av 10 som haft båda systemen kommer försvara individuell lönesättning alla dagar i veckan. Det ger både bättre löneutveckling och motiverar kvalitet av yrkesarbetaren - något kunder uppskattar men som tarifflöner helt ignorerar. Man får också ett helt annat perspektiv på sitt värde och lär sig att förhandla gällande sitt värde utan facklig inblandning, vilket förstås facket inte gillar då de vill ha all makt över arbetaren.

    De fackliga argument för tarifflöner är också svaga, de ska ge "trygghet", men i praktiken är det ett låst lönetak. Industrins "märke" blir golv för dem, men tak för oss och ingen chans till att förhandla om en bättre lön trots motivation, kompetens och skicklighet. Man vet som sagt vad man själv är värd och jag ser mig inte som en byråkratisk siffra i ett fackligt kollektivavtal, utan som en skicklig yrkesman som förtjänar att bli belönad för min kompetens och mitt slit. Inte bara för mig själv, men yrkesarbetare generellt - vi förtjänar rätten att få förhandla om vårt värde.

    Mvh
    Peter
    Slamsug & Torrsugsoperatör i Göteborg
    Grundlön: 39800kr / månad

Lästips:

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.