Insändare

Indragen sjukpenning katastrof för kroniskt sjuka

Insändare. Statsvetaren och forskaren Niklas Altermark vid Lunds universitet har nyligen presenterat en delrapport kring de allvarliga resultat han funnit i sin forskning om konsekvenserna av Försäkringskassans avslag till sjukdomsdrabbade människor.

När man är svårt kroniskt sju, är det väldigt svårt att arbeta (både heltid och deltid).
När man tvingas till det dränerar det en på all ork och energi, så att tillvaron till slut decimerats till att vara ”bara” sjukdomen/sjukdomarna, jobbet, medicinering/symptomlindring och utmattning. Ingen ork finns för sociala engagemang eller aktiviteter, familjeliv, umgänge, städning, tvätt eller andra nödvändiga hushållssysslor – och nöjen är absolut otänkbart.

Försäkringskassans ansvariga och olika politiker säger att om man är missnöjd, eller inte förstår avslagsbeslutet från Försäkringskassan, är det bara att överklaga. Långtidssjuka vet att det verkligen inte finns något ”bara” i den processen, som dessutom är oerhört lång. Det kan röra sig om flera år som man ska överleva utan inkomst i väntan på Förvaltningsrättens dom.

En sjuk människa är i underläge. Att hens hälsa, mående och rehabiliteringsmöjligheter försämras av en svensk myndighet av ekonomiska skäl är cyniskt och barockt. Detta strider mot den internationellt antagna konventionen om mänskliga rättigheter.

Sveriges politiker har redan mångas liv på sitt samvete. Hur många fler ska drivas ”över kanten” innan sjukförsäkringen ändras?

Vad anser du om det här? Är du okej med att dina barn och kommande generationer ”ärver” detta sjuka system? Om inte så är det dags att du säger ifrån.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Siv Larsson:
    11 februari, 2025

    Det är en skandal att Försäkringskassan fortfarande 2025 och årtionden tillbaka får kränka patienter och deras behandlande läkare. Jag är själv nära anhörig och vet precis hur illa ställt det är. Att få sin ersättning indragen trots läkarintyg och i vårt fall handlar det om kronisk cancer. Dyra mediciner som måste tas för att bromsa cancern. Det handlar om att behöva ta 23st tabletter varje dag och en spruta var fjärde vecka. Trots att min anhörig nu arbetar 75% vilket är tungt för honom med konstant värk efter en operation tunntarm/tjocktarm. Det finns tiotal metastaser i levern så anser Försäkringskassan att han ej är sjuk 1/4 (25%) så de stopper ersättningen.
    S.Larsson

  2. Peter Tarrodi:
    16 september, 2019

    Patienter som väntar på operation anses friska och arbetsföra tills dess! Läkarintyg som anger svåra invalidiserande smärtor och funktionsnedsättning förvandlas till lätta och måttliga besvär hos försäkringskassan. Förtal och osant intygande!

Lästips:

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.