Ordföranden har ordet

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Jag kan som ordförande för Transport och en av 13 förbundsordföranden i LO-styrelsen bara redogöra för hur jag ser på saken.

För det första är jag mycket tveksam till modellen där en bransch, det vill säga industrin, bestämmer vad som ska gälla för en hel arbetsmarknad.

I dag är det industrin som sätter märket, det vill säga nivån på vilka löneökningar som är normen för övriga på svensk arbetsmarknad, även för dem som inte jobbar i industrin.

Samtidigt vill jag poängtera att jag förstår hur industriförbunden tycker och tänker. Med en gemensam samordning kan förbund som inte är lika starka bli starkare tillsammans. En solidarisk och bra tanke. Problemet är dock att märkessättningen har blivit ett tak för andra branscher. Det som märket säger är oftast det man får och inget mer.

Att sedan en given modell med märkessättning och förhandlingar runt löneutlägget inte passar alla utanför industrin tror jag nog att industriförbunden egentligen förstår. Även om de kanske inte riktigt vill erkänna det alla dagar i veckan.

Vad menar jag då med det om löneutlägget? Det är helt enkelt så att systemen gällande förhandlingarna om löner och löneutlägget är väldigt olika mellan olika avtal och olika förbund. Industrin har ofta dubbla förhandlingsrundor om löneutlägget. Det vill säga först centralt om löneutrymmet och sedan lokalt om själva utlägget, och ofta kryddat med en bonus på de större industriföretagen till de anställda. I praktiken innebär det löneökningar utöver märket för många inom industrin.

Förbund lika oss i Transport har oftast en enda rejäl chans till förhandling om löneökningarna. Detta eftersom vi har satsat på starka tariffer i våra avtal. Därtill saknar vi oftast en egentlig löneglidning då marginalerna oftast är betydligt sämre för våra arbetsgivare än för arbetsgivare i industrisektorn.

Märkessättningen är bättre för vissa och sämre för andra. Hade märket tydligt varit ett golv och inte ett tak hade det varit bättre för alla. Kanske behöver framtiden flera märken, ett för industrin med deras förutsättningar och ett annat för de förbund som inte är en del av industrin. Men vad vet jag?

En sak vet jag dock med säkerhet – och det är att jag som Transportordförande alltid ser till vårt förbunds medlemmar och vårt bästa. Allt annat är för mig sekundärt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. IJohan Larsson:
    6 december, 2024

    När nu frågan om arbetstidsförkortning kommit på agendan, tillförs ju ytterligare en dimension. Vissa av förbunden har ju redan i sina avtal en förkortning, som de kanske avstått löneutrymme el annat för, på lokal el central nivå.
    De olika förbunden utgår ju då ifrån olika nivåer, om LO gemensamt låt säga skulle vilja köpa en förkortning, kommer ju incitamenten från dom nog inte vara så stora. Intressant att få veta hur LO resonerar kring detta när man nu beslutat att i första hand driva detta avtalsvägen.
    Hoppas utredningen kommer med svar på detta.
    Ser en risk att det kan bli ännu orättvisare framöver.

  2. Kent:
    29 november, 2024

    Klokt Tommy. Märket har sedan länge spelat ut sin roll. Det är gammalmodigt, orättvist och helt enkelt fel i en modern lönerörelse.

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.