Infekterad strid när Södertälje hamn vill hyra in personal

Transport ligger i tvist med Södertälje hamn. Hamnbolaget är kommunägt och styrs av rödgröna politiker. Nu vill man hyra in uppåt 20 stuveriarbetare, i stället för att anställa egen personal. – Ett argument som hamnledningen fört fram är att politikerna i bolagsstyrelsen inte vill fastanställda, med risk för att behöva säga upp folk under ett valår, säger Transports ombudsman Morgan Gustavsson. Erik Froste, vd i Södertälje hamn, tillbakavisar kategoriskt kopplingen till valåret.

Södertälje hamn ligger vid inloppet till Mälaren, några mil söder om Stockholm. Hamnen pekas ut som en möjlig ersättare när den omfattande oljehanteringen försvinner från Loudden och Nacka.

Fast just nu går verksamheten knackigt. Förra året gick det kommunala hamnbolaget 16 miljoner kronor back.

Ända sedan i höstas har det pågått en tvist om bemanningen. Bolaget vill hyra in hamnarbetare, i stället för att fastanställa eller kalla in ”extringar” genom det så kallade blixtsystemet. Modellen med ”blixt” finns i alla hamnar och innebär att arbetsgivaren relativt fritt kan ringa in folk vid arbetstoppar.

I Södertälje hävdar företaget att det är svårt att få tag i tillräckligt många ”blixtar”. I stället vill man hyra in personal från Manpower. Tre personer på helår, och 10–20 hamnarbetare vid arbetstoppar.

Transport har motsatt sig inhyrning, med hänvisning till att blixt-systemet redan erbjuder stor flexibilitet. Per-Olof Norgren är stuveriombudsman och har suttit med i förhandlingarna:

– Från fackets sida tycker vi att det är märkligt att en hamn som redan går dåligt vill anlita bemanningsföretag och på det sättet får en högre lönekostnad. Vi reagerade särskilt mot att tre personer ska hyras in på helår.

– När vi pressade hamnens vd, Erik Froste, fick vi höra ett nytt argument för inhyrning. Personalfrågan hade varit upp i bolagsstyrelsen och politikerna vill inte anställa folk, och sedan riskera att behöva säga upp. Under ett valår.

Både Per-Olof Norgren och ombudsmannakollegan Morgan Gustavsson uppfattar att orden föll precis så.

– Vi blev upprörda, säger Norgren. I Södertälje kommun är det röd-grön majoritet och i hamnstyrelsen sitter socialdemokraterna och vänsterpartiet i topp. Att valtaktik skulle få styra bemanningen i en hamn kändes väldigt konstigt.

Transportarbetaren har ringt upp flera politiker i bolagsstyrelsen. En av dem är Lennart Rendik, vänsterpartist och vice ordförande i bolaget.

– Som vänsterpartist är jag mot bemanningsföretag. Men hamnen befinner sig i ett bekymmersamt läge. Ekonomin är pressad och i Stockholmsregionen är det svårt att hitta extrafolk, blixt-personal. Därför har jag sagt ja till inhyrning vid arbetstoppar.

Södertälje hamn vill även hyra in tre personer på helår. Varför?

– Den uppgiften känner jag inte till. Såvitt jag förstått handlar det bara om arbetstoppar.

Vid förhandlingsbordet har Transport fått höra att bolagsstyrelsen förordar inhyrning – av opinionsskäl. För att komma undan risken att behöva säga upp hamnarbetare under ett valår. Har styrelsen fört en sådan diskussion?

– Nej, nej, förlåt om jag skrattar. Det är befängt. Jag har aldrig hört det argumentet i styrelsen. Jag är i grunden kritisk till bemanningsföretag. Inhyrningen är en nödlösning.

– Hamnen går back i år också och måste överleva tills Loudden har avvecklats. Jag tror heller inte att personalinhyrning är opinionsmässigt bättre än att tvingas säga upp egen anställd personal.

Claes Hellgren är socialdemokrat och styrelseordförande i Södertälje hamn. Även han försvarar lösningen med inhyrd personal, och förnekar kännedom om valårsargumentet:

– Vi kommer att fortsätta använda blixtpersonal i första hand. Och i andra hand hyra in. Bakgrunden är ekonomin och att vi nyligen sagt upp ett 15-tal personer. Vi ser till hamnens bästa. Inhyrning kontra att anställa egen personal under ett valår, är inget vi diskuterat. Det måste vara en missuppfattning.

Vad säger då Södertälje hamns vd Erik Froste om kopplingen till väljaropinionen under ett valår? Transportarbetaren har talat med tre fackliga förhandlare som alla intygar att Froste sagt precis detta.

Erik Froste:

– Nej, det stämmer inte. Jag har inte sagt så eller hört någon annan säga det. Ingen arbetsgivare vill säga upp folk, om det inte är nödvändigt. Det vill självfallet inte bolagsstyrelsen heller.

– I mina öron låter det här med valår väldigt långsökt. Men facket har väl ingen anledning att framställa mig i ljus dager.

Marcel Carlstedt är förbundsjurist i Transport. Han konstaterar att själva sakfrågan, att ett stuveri vill anlita bemanningsföretag, är principiellt mycket viktig:

– Mig veterligen finns i dagsläget ingen enda hamn där man anlitat bemanningsföretag. Transport har en tyst överenskommelse med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Transport accepterar blixt-systemet, mot att stuveribolagen avhåller sig från personalinhyrning.

– Blixt innebär att inhopparen bara garanteras tre timmars arbete. Den som anlitas har jobb när han går in genom grinden och är utan anställning när han eller hon går ut. Systemet skapades på grund av den ojämna arbetsbelastningen just i hamnarna och är väldigt förmånligt för arbetsgivarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.