Inför gränskontroller igen!

Krönika. Förra året var ett dramatiskt år med omvälvande händelser i både stort och smått. 2016 har börjat lika dramatiskt.

Terroraktioner fortsätter runt om i världen utan att vi kan se något slut på eländet. Det politiska läget i Europa är instabilt. Nationalismen växer sig allt starkare, framför allt i de forna öststaterna.

Polens nya regering leker med elden när den inför lagar som ger regeringen absolut makt över medier och domstolsväsendet. Förebilden är föga förvånande Ungern.

Där, liksom i andra länder, går utvecklingen åt fel håll om man vill se en demokratisk utveckling i Europa. De politiska ledarnas retorik visar klart att det enda man vill få ut av sitt EU-medlemskap är pengar, mycket pengar. För övrigt betackar man sig för de regler och principer som styr unionen.

Dessa länder vill inte dela på bördan som flyktingkatastrofen genererat. Vid ett besök i Rumänien nyligen fick jag möjligheten att tala med högt uppsatta politiker och tjänstemän. Döm om min förvåning när min värd förklarade att romerna inte var rumäner, vidare förklarade han att de var knappt ens värda att betraktas som människor! Så brutalt uttrycker sig en högt uppsatt tjänsteman i det rumänska parlamentet. Anmärkningsvärt!

Här hemma har vi tvingats införa id-kontroller för asylsökande när påfrestningarna på landets välfärdssystem blev för stora. Huruvida detta var en nödvändig åtgärd eller ej vill jag inte spekulera i.

Däremot funderar jag mycket på vad passfrihet och öppna gränser har medfört för Europa. Vår världsdel har blivit något av en rövarkula där den organiserade brottsligheten inte möter något större motstånd. Så var det kanske även tidigare, men då hade man i vart fall större möjligheter att stoppa människohandel och smuggling av cigaretter, sprit och narkotika.

Om vi hade haft gränskontroller i Europa hade förmodligen de svenska lastbilar som ett åkeri I Helsingborg leasade och hade för avsikt att sälja någonstans i Mellanöstern stoppats tidigare – och inte som nu vid den turkiska gränsen. Det var tack vare en uppmärksam turkisk gränskontrollant som det bedrägeriet uppdagades.

Hur mycket som inte upptäcks är det naturligtvis ingen som vet. Däremot är vi väl medvetna om att transporter av olika slag är föremål för den organiserade brottsligheten. Det finns många exempel på hur lastbilar och gods stjäls och helt enkelt bara körts ut ur landet.

Nere i Europa är det än värre. Där är problemet med stölder av gods och fordon så stort att det hotar den seriösa transportnäringen.

Sammantaget är jag av den bestämda uppfattningen att gränskontroller måste införas igen. Detta är uppenbart en klassfråga.

Arbetarrörelsen har alltid vurmat för ordning och reda. Liberalerna vill att allt ska var fritt och att det ska finna så få regleringar som möjligt. Tyvärr är EU liberalare än någonsin tidigare. Så det dröjer nog innan det införs gränskontroller inom Europa igen, trots att vetskapen om smuggling, trafficking och ekonomisk brottslighet finns hos alla beslutsfattare inom EU-maskineriet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Tysk natt

Davids krönika. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Utan transportare stannar Sverige

Ledare. Storhelgerna har avlösts av oxveckor som räcker ända fram till påsk. Men vad gör väl det om man trivs på jobbet? Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål är både utmanande och roligt.

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.