Ingen avgiftshöjning i a-kassan
A-kassa. Transports a-kassa höjer inte avgiften. Flera andra kassor behöver ta ut en högre avgift än tidigare för att klara både anstormningen av arbetslösa och de högre ersättningar som betalas ut under coronatiden.
– Nej, vi planerar ingen höjning nu, svarar Daniel Olsson, biträdande föreståndare på Transports a-kassa.
Han garderar sig dock för om krisen blir långvarig och de generösare reglerna fortsätter att gälla längre än beslutat. Riksdagen har bestämt att ersättningen till arbetslösa ska var högre under resten av året. Karensen har tillfälligt avskaffats så att ersättning betalas ut från första dagen. Det går dessutom snabbare att få a-kassa som beräknas på inkomsten, i stället för det lägre grundbeloppet.
Samtidigt är det fler arbetslösa än tidigare som får ersättning.
– Men än så länge klarar vi att behålla avgiften på 120 kronor i månaden, säger Daniel Olsson.
Organisationen Sveriges a-kassor, som samlar landets samtliga 25 kassor, konstaterar att flera har höjt eller planerar för en höjning av avgiften. Bland dem finns Kommunals a-kassa, Hotell- och restaurangfackets, Elektrikernas och Unionens.
Under två månader med coronakris har cirka 200 000 personer gått med i någon av a-kassorna. När det gäller Transports kassa har medlemmarna blivit runt 6 500 fler sedan årsskiftet.
Samtidigt har antalet arbetslösa som begärt ersättning från Transports a-kassa ökat. Jämför 2 304 nya ansökningar i april i år – med 431 ansökningar i april förra året.
Detta gäller
Riksdagen har beslutat om de tillfälliga specialreglerna för att underlätta för arbetslösa under coronakrisen:
- Ersättningsnivån för de första 100 dagarna har höjts till max 1 200 kronor per dag för inkomstbaserad ersättning.
- Ersättningen kommer att stiga ytterligare från den 29 juni då ersättningen även från dag 101 höjs, till max 1 000 kronor.
- Grundersättningen har höjts till 510 kronor per dag, vilket betyder 11 220 kronor i månaden. Den gäller för dem som förlorat sitt jobb och då inte har varit med i någon a-kassa.
- Det räcker nu med att vara med i en a-kassa i tre månader för att få a-kassa som beräknas på inkomsten.
- Lättnader har införts i det så kallade arbetsvillkoret, det vill säga hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad. Det gör att till exempel timanställda och deltidare lättare ska kunna få ersättning.
- Den sex dagar långa karensen har slopats. Det betyder a-kasseersättning från första dagen.