”Ingen ska riskera att skadas eller dö på jobbet”
Arbetsmiljö. Arbetsgivarna brister när det gäller både tillsyn och kontroll av olycksdrabbade mobila maskiner som bland annat truckar. Skriftliga tillstånd för att få köra truck saknas också på många arbetsplatser inom verkstad, tillverkning, transporter och magasinering. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket.
Läsningen är dyster av rapporten som kom den sista oktober 2022. Myndigheten konstaterar att åtta av tio arbetsgivare fått krav på sig att åtgärda olika brister i arbetsmiljön. Detta efter att Arbetsmiljöverket utfört drygt 7 700 inspektioner på särskilt riskfyllda arbetsplatser under åren 2018 till 2022. Det vill säga verkstad, tillverkningsindustri, reparationer, transporter, magasinering, bygg- och anläggningsverksamhet.
Arbetsgivare är skyldiga att fortlöpande granska arbetsmiljön för att förebygga och undvika skador och olyckor bland sina anställda, så kallat systematiskt arbetsmiljöarbete. Enligt arbetsmiljölagen går det ut på att fortlöpande kontrollera risker, förebygga olyckor, skador, sjukdom och dödsfall – återkoppla om åtgärder och rutiner till personalen.
Men det är just här det brister, konstaterar Arbetsmiljöverket som gjort inspektionerna inom projektet Nollvision med målet att ingen ska behöva dö på jobbet.
I majoriteten av fallen rättade företagen till det som myndigheten slagit ner på. Men i ett 50-tal fall fick myndigheten utfärda vite (böter) för att bolagen skulle rätta till felen. Ett 60-tal inspektioner ledde till att arbetet stoppades direkt på grund av ”omedelbar och allvarlig fara för de anställdas liv”. Dessutom utfärdade myndigheten nästan 340 sanktionsavgifter till olika företag.
Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zeimin lyfter fram olycksstatistik som visar på stora skaderisker inom främst byggbranschen, jord- och skogsbruk, tillverkning, transport och magasinering.
– Det handlar om farliga och riskfyllda arbetsplatser. Vår statistik visar att många skadas, blir sjuka eller till och med mister livet i liknande verksamheter varje år. Därför är dialogen mellan arbetsgivare, arbetstagare och skyddsorganisation och ett regelbundet och systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete avgörande för att ingen ska riskera att skadas, bli sjuk eller dö på jobbet, säger hon i ett pressmeddelande.
Vid granskningen av arbetsfordon som truckar och andra mobila maskiner upptäcktes det att det brast i både tillsyn och kontroll av maskinerna. Manöveranordningar och styrdon behövde underhållas bättre och skriftliga tillstånd att köra truck för medarbetarna saknades på många håll. Något som tidigare inspektioner också visat.
Myndigheten tittade också närmare på maskinsäkerheten och konstaterade att många arbetsgivare behöver bättra sig när det gäller att fortlöpande undersöka och riskbedöma arbetsutrustningen. Den ska vara hållfast och stabil, anmärker Arbetsmiljöverket som vill se skriftliga handlingsplaner och policyer för att få fart på arbetsmiljöarbetet.
Tittar man snävt på transport och magasinering så gör Arbetsmiljöverket drygt 340 nedslag på brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. I knappt 210 fall handlar efterlysta åtgärder om hur arbetsutrustningen används och i drygt 170 fall om hanteringen av truckar. Annan kritik gäller utformningen av arbetsplatsen och hur förberedda bolagen är på första hjälpen och krisstöd.
Annat som myndigheten vill att de undersökta företagen ska hålla koll på är:
- Arbete som kan vara hälsofarligt eller onödigt tröttande på grund av arbetsställningar, rörelser, manuell hantering, repetitivt eller handintensivt arbete,
- Synförhållanden (belysning) kan påverka arbetsställningar och rörelser.
- Undvika långvarigt och ofta återkommande arbete med böjd eller vriden bål.
- Undvika jobb med händerna över axelhöjd eller under knähöjd, viket belastar kroppen hårt.
- Undvika arbete som innebär kraftutövning i ogynnsamma arbetsställningar.
- När tiden inte räcker till: Gör klart för medarbetarna vad som ska prioriteras.