Inget åtal efter dödsolycka med djurbil
Åkeri. Det blir inget åtal efter olyckan där en 51-årig djurtransportör klämdes svårt under en fallande bakgavel-ramp. Åklagaren har lagt ner förundersökningen, med motiveringen är att det inte går att styrka arbetsmiljöbrott. Chauffören dog kort efter olyckan, av klämskadorna.
Det är den 19 januari 2016. Djurtransportören har precis börjat ett arbetspass på åkeriet, som ligger i Halland. Han startar lastbilen och backar fram till en fålla med strö, för att förbereda ekipaget för de väntande transporterna.
Mannen går sedan till den tunga lastrampen bakpå bilen och lossar spärren. Vad han inte vet är att bilen varit inne på verkstad och att lastrampen fortfarande inte fungerar normalt.
Rampen hade tidigare gått sönder i nedfällt läge. Ett el-fel gjorde att hydrauliken slogs ut. För att kunna köra iväg hade en gaffeltruck används för att pressa upp rampen i uppfällt läge. Verkstaden hade sedan reparerat el-felet, men inte provkört den.
När den 51-årige djurtransportören lossar spärren vid spånfållan finns inget tryck i hydrauliksystemet. Rampen, som väger omkring 400 kilo, faller ned och träffar honom över ryggen.
Chauffören pressas ner i spagat. Han är vid medvetande och ropar desperat på hjälp, utan att någon hör honom. Till slut får han fram mobilen och kan själva larma.
Då är det för sent. När räddningstjänsten kommer har han suttit fast, dubelvikt, i närmare en timme. Han är vid liv, men efter 14 dagar på sjukhus avlider han av svåra invärtes skador.
Efter olyckan gjorde Arbetsmiljöverket en åtalsanmälan. Verket vill ha klarhet i om det fanns säkerhetsrutiner på företaget och om brister i kommunikationen mellan åkeriet, verkstaden och den anställde ledde fram till en arbetsplatsolycka med dödlig utgång.
I juni 2017 lade Bo Lindgren, kammaråklagare i Göteborg, ner förundersökningen. För att väcka åtal måste det ha funnits brister som med hög sannolikhet orsakat personskadorna. Några sådana har åklagaren inte hittat.
Daniel Wallfors är regionalt skyddsombud på Transports avdelning 25 i Halmstad har gjort en egen utredning kring olyckan. Han tycker att det är angeläget att ansvarsfrågan klaras ut:
– Det är inte första gången lastramper går sönder på det här sättet. I min utredning ansåg jag att det var rimligt att något part faktiskt ställdes till svars. Hade arbetsgivaren och verkstaden haft fungerande säkerhetsrutiner hade den här olyckan aldrig behövt hända.