Mattias Ackesten
Close
Den största skillnaden är säkerheten, säger Mattias Ackesten på åkeriet som är först med en timmerkran som styrs inifrån hytten.
Close

Inget tv-spel när kranen styrs från hytten

Högteknologiskt. Som första åkeri i landet har Ackestens köpt in en timmerbil där kranen styrs inifrån lastbilshytten, via så kallade VR-glasögon. I en månads tid har Mattias Ackesten hunnit prova det som beskrivs som morgondagens teknik i skogsnäringen.

– Den stora skillnaden är arbetsmiljön. Jag slipper olycksrisken som det innebär att klättra upp i en kran. Utan kranhytten blir ekipaget dessutom lättare. Jag kan lägga på ungefär 400 kilo mer virke på travarna.

Mattias Ackesten är chaufför och delägare i familjeåkeriet Johan Ackesten i Kolsva i Västmanland.

Det är en solig marsdag när han styr den splitter nya Scanian in på ett hygge.

Marken är mjuk. Han hoppar ur bilen och kör ner stödbenen i lervällingen.

Om lastningen varit som de tusentals andra som Mattias Ackesten hunnit med under 15 år som timmerbilschaufför hade det nu varit dags att äntra kranhytten flera meter över marken.

I stället kliver han in i lastbilens ombonade värme igen – fast på passagerarsidan. Där har tillverkaren, Hiab, installerat en stol med samma sorts dubbla spakar som i en vanlig timmerkran. Plus VR-glasögon, där VR betyder virtual reality.

Det är en typ av glasögon som länge funnits i dataspelsvärden. De ger en naturtrogen tredimensionell bild – en bild som dessutom följer med när användaren vrider på huvudet.

Fyra kamerorna skapar det virtuella synfältet. De sitter på en stolpe på själva kranen och följer med när den svänger runt.

Mattias Ackesten börjar lasta. Det är som science fiction. Knippen med stockar plockas på bakom ryggen på föraren. Det skakar och hoppar i lastbilshytten. Efter några minuter är första traven på plats och kort efter nästa.

Mattias har häktat upp kättingarna som används för att säkra lasten på timmerstöttorna. Han styr dit gripklon och med centimeterprecision plockar han upp krokarna och drar kedjorna över lasset.

Han tar en kort paus och säger:

– Vi såg VR-systemet på sociala medier och fick chansen att provköra det på en skogsmässa. Efter det bestämde vi oss. När det blev dags att skaffa nästa timmerbil var det detta vi skulle satsa på.

– Det är lite tidigt att utvärdera systemet efter bara en månad. Men känslan är lite annorlunda. Det är inte samma finlir än. Fast det handlar nog mest om spakarna. De är också nya och skiljer sig lite mot de jag hade innan. Efter fyra år med samma kran vet man exakt hur den reagerar.

Borde inte den nya digitalstyrda lastningen tilltala den unga tv-spelsgenerationen? Mattias Ackesten skrattar åt frågan:

– Jo, kanske. Själv är jag lite för gammal för att ha den erfarenheten.

Förutom lägre vikt har åkeriet sparat omkring 300 000 kronor – jämfört med en konventionell timmerbil med kranhytt.

Har systemet bjudit på några överraskningar?

– Nä, inget speciellt. I början gick jag ut och kollade att virket verkligen låg som det skulle. Men jag hade ett ganska öppet sinne och inga speciella förväntningar.

– Vi har mycket kontakt med tillverkaren. De uppdaterar programvaran i datorn kontinuerligt och vi jobbar nu på att få in även viktuppgifterna i glasögonen. Som det är nu får jag ta av dem och kolla på en display.

Ackestens åkeri har fem timmerbilar och ett tiotal chaufförer. Mattias och en anställd förare delar på den nya bilen.

Vilka reaktioner har den nya Scanian väckt?

– Väldigt blandat. Några är nyfikna, andra är skeptiska och tycker att det ska vara som det alltid varit. Min bror jobbar också i åkeriet. Han är sugen på att prova.

– Själv tror jag tror helt klart att det här är framtiden, det är ofrånkomligt. Samma utveckling med kameror ser vi inom exempelvis virkesmätningen. Om låt säga 20 år är det nog inte många som sitter i en kranhytt och lastar. Fast de sitter nog inte i lastbilshytten heller, utan vid en dator inne på kontoret.

Tillverkaren Hiab säljer det nya systemet, döpt till Hi-vision TM, över hela Europa. Marknadschef Martin Klyver räknar med att ett tiotal ekipage är levererade i Sverige innan året är slut.

Även företaget ser en utvecklingspotential där stolen med VR-glasögon och spakar finns på kontoret, inte i lastbilshytten.

– Parallellt förs ju en diskussion om förarlösa bilar. Systemet öppnar för helt nya möjligheter, säger Martin Klyver.

Transports åkeriombudsman Lars Mikaelsson är själv gammal timmerbilschaufför. Redan när tekniken presenterades på skogsmässan i Karlskoga konstaterade han att konsekvenserna också kan bli förlorade jobb.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.