Inkomstförsäkringen kvar efter het debatt

Försäkringar. Även i fortsättningen kommer Inkomstförsäkring ingå i Transports medlemsavgift. Men debatten var het och slutade i rösträkning.

Först upp i talarstolen var Mats Gahrn från avdelning 3 Göteborg. Han argumenterade för att ta bort inkomstförsäkringen som ger medlemmar 80 procent av inkomster över 25 025 kronor vid arbetslöshet.

– Grundfrågan är vilket fackförbund vi ska vara. VI har tagit beslutet att vi ska vara en kamporganisation. Arbetarrörelsens som helhet har hela tiden tänkt på benen fack och politik. Vi har hela tiden jobbat för generell välfärd och i den ingår hög a-kassa. Vi kan inte låta facket ta över samhällets ansvar. När vi tar ansvaret kan högerkrafterna sänka taket i a-kassan. Vi ska inte gå den nyliberala vägen och ta över samhällsansvaret., sa Gahrn.

Desto fler argumenterade mot inkomstförsäkringen, ett vanligt förekommande argument var att många av förbundets medlemmar in tjänar tillräckligt för att ha nytta av den.

Sture Thorsell förde förbundsstyrelsens talan och argumenterade för att behålla den.

–Det har varit debatt om inkomstförsäkringen förr. Den har tillkommit för att man ska ha en vettig försäkring när man förlorar arbetet. När vi skaffade försäkringen var det 75 procent av våra medlemmar som hade nytta av den, nu har regeringen höjt a-kassan men 45 procent skulle fortfarande ha nytta av den om de blir av med jobbet, sa Thorsell.

Till slut blev det votering och där vann förbundsstyrelsens förslag att behålla försäkringen med 116 röster mot 83.

Det fanns också förslag om att sluta ge alla medlemmar hemförsäkring. Också det hördes argument att försäkringar inte passar i ett kampförbund. Förslagen gick dock inte igenom och därmed kommer Transports medlemmar även i fortsättningen få hemförsäkring genom sitt fackmedlemskap.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports kongress 2017 debatterade flera stora framtidsfrågor och ombuden tillsatte också en framtidsutredning. Ulf Persson (bilden till höger) är utredningssekreterare. Foto: Jan Lindkvist / John Antonsson

Framtidsutredningen snart i mål

Transport. Facket står inför många utmaningar i framtiden. Vid förbundets kongress för snart fyra år sedan skickades flera tunga frågor till en framtidsutredning, som skulle lägga fram förslag.

Transports kongress 2017

Läget – ett år senare

Kongress 2017. Under intensiva sex dygn stakade Transport ut sin framtid. Maktkampen fick ett slut och en trojka med gemensamt mål tog över den högsta ledningen. Hur har det gått – ett år efter kongressen i Örebro?

Lars Lindgren

3 snabba frågor till Lars Lindgren …

… ordförande i Transport fram till mars 2017.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.